РУСКИ противваздушни/противракетни ракетни систем С-550 успешно је прошао државна испитивања и уведен је у борбену функцију. Прва бригада наоружана са С-550 ступила је на дужност“, објавила је руска државна новинска агенција ТАСС.

Навела је да се ради о „апсолутно новом мобилном стратешком ракетном одбрамбеном систему, који нема аналога у свету јер је у стању да уништава и космичке летелице, бојеве главе интерконтиненталних балистичких ракета и хиперсоничне циљеве на висинама од неколико десетина хиљада километара.“

Према извору ТАСС, Русија је са С-550 створила дубоко ешалонирани ПВО-ПРО одбрамбени систем у којем су још противваздушни ракетн-топовски системи Панцир (за циљеве на малим висинама), системи ПВО великог домета С-350, С- 400, С-500

Руски специјализовљани медији објављују да су С-550 у стању да обарају и америчке орбиталне шатлове.

С-550 је, за разлику од С-500, примарно окренут ка „космичким метама“, односно – парирању противничким ударима из космоса.

Ово је битно појачавање у том сегменту ракетног арсенала јер Русија већ има противсателитско оружје — ракетни систем „Нудољ“ који је успешно тестиран 15. новембра јер оборио стари и одавно изведени из употребе сателит „Целина-Д“ који је био на орбити од 1982. године.

Стандардна висина за сателите из серије „Целина“ је 540–560 километара.

Међутим, С-550 је унапређени систем С-500 који је намењен борби са противничким ловцима, крстарећим и хиперсоничним ракетама. С-550 ће водити битке у тзв. ближем космосу, а његова главна тајна и адут су његове – ракете. Оне треба да му омогуће уништавање циљева удаљених преко 600 километара и – бар 200 километара над Земљом.

Ово је за Русију изузетно важно јер амерички систем ПРО THAAD у Јужној Кореји `добацује`100-120 км у висину. За припрему THAAD за употребу потребно је најмање сат и по, а С-400 и С-500 су спремни већ после 10 минута.

У домету С-550 биће сви шпијунски сателити до којих ће његове ракете стизати пре него што се охлади шољица чаја…

Оставите Коментар