Kурдске формације Народне заштитне јединице почеле су повлачење из сиријског града Манбиџ након што су Американци и Турци направили договор о одласку курдских милиција са те територије.

Пре уласка у Сирију, Анкара је рекла да је за Турску неприхватљиво да постоје наоружане курдске снаге западно од реке Еуфрат.

 

Курди су град Манбиџ уз тешке губитке освојили од Исламске државе, а Турска је више пута захтевала њихово повлачење због чега су Американци, Руси а у неким тренутцима и Сиријска арапска армија стварале тампон зону као би спречавале сукоб Курда и Турака.

Tурци курдске формације Народне заштитне јединице сматрају терористичким организацијама и захтевају да буду уклоњене, иако је реч о снагама које наружавају САД. Американци су уценили Курде на прихватање повлачења како не би изгубили подршку и заштиту.

Сви детаљи споразма још нису познати али се предпоставља да ће Курди задржати цивилну контролу над Манбиџом, али да ће њихове оружане формације морати да се повуку на источну страну Еуфрата.

(Правда)

--