После састанка са руководством Саудијске Арабије, Џо Бајден је дао изјаву која се може сматрати добрим знаком за Москву. Ово мишљење је изнео шеф Института за регионалне проблеме, политиколог Дмитриј Журављов.

Председник Сједињених Држава прогласио је принца Саудијске Арабије одговорним за смрт новинара Џамала Kашогија која се десила 2018. То указује да је Ријад одбио да сарађује са Вашингтоном у корист Москве.

„Чињеница да се Бајден поново вратио теми Kашогија говори о неуспеху преговора у Ријаду“, рекао је политички експерт.

Ријад је одбио да крене против Москве и подржи план САД о економском уништењу Русије.

Према мишљењу аналитичара, Саудијска Арабија је одбила сарадњу са САД због три фактора.

Прво, Вашингтон је веома дуго држао саудијског принца Мохамеда бин Салмана Ал Сауда под тензијама због Kашогија.

Друго, последњих неколико година Американци нису испуњавали своје обавезе према Саудијцима. Због овога Саудијска Арабија сада нема никакве, чак ни „себичне” интересе, да се не би свађала са Америком.

„Амерички политичари су били превише наивни, верујући да ће, чим оду да се поклоне Ријаду, одмах променити став према Вашингтону. Арапи су древни народ са дугим памћењем“, додао је Журављев.

Трећи фактор су добри руско-саудијски односи. Бајденова изјава после састанка са принцом Салманом може се протумачити као добар знак за Русију: Везе Москве и Ријада су јаче него икад.

„Руска Федерација и С. Арабија имали су озбиљне несугласице само по једном питању: Саудијци су хтели да у Русији започњу пројекат своје пољопривреде, али се нисмо договорили око правног облика. Не дајемо странцима у власништво земљиште, то је законом забрањено. И нису хтели закуп у било ком облику, ни на који период“, рекао је стручњак.

Али иначе, нагласио је Дмитриј Журављов, Русија и Саудијска Арабија се савршено допуњују. Нафта из шкриљаца отклонила је наше противречности по свим питањима везаним за црно злато.

„И за нас и за њих је корисно што се нафта из шкриљаца не развија много. Дакле, и ми и Саудијци имамо користи од приближно истих цена: веома високе цене – шкриљци расту, веома ниске – губимо приходе и ми и они. Пре 10-15 година покушали су да уз помоћ дампинга захвате цело тржиште, схватили су да је то немогуће, и смирили су се. И сада имамо доста лепе односе“, рекао је директор Института за регионалне проблеме.

Оставите Коментар