Украјина више не постоји у својим некадашњим границама и то је чињеница, рекла је данас портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова.

– Украјина више не постоји у границама које смо познавали. И неће. То је очигледно – рекла је Захарова у интервјуу за Скај Њуз Арабија на маргинама Међународног економског форума у Санкт Петербургу, пише РИА Новости.

И председник Русије Владимир Путин је данас на пленарној седници Међународног економског форума у Санкт Петербургу говорио о Украјини, пре свега о историји те земље.

– Kажу да ми враћамо своје територије. Па историјски, да, наравно. То је цео црноморски регион, да кажемо. Ми заправо не претендујемо на све те територије, али ипак, чињенице су чињенице. Одакле нам Новорусија? Она је резултат неколико ратова са турском империјом. Шта је Украјина, какве везе Украјина има са тим? То нема никакве везе једно са другим – рекао је Путин.

Он тврди да су западни делови Украјине „наслеђени“ након Другог светског рата.

– Стаљин је узео територију од Мађарске, Румуније и Пољске и дао је Украјини, наградивши ту исту Пољску источним областима Немачке – рекао је он, и додао:

– Познато је како је настала левообална Украјина. Она је ушла у састав Руског царства са три територије: Kијевском облашћу, Житомиром и Черниговом. То је све, 1545. године, или тако нешто. Све што је касније додато Украјини је резултат формирања Совјетског Савеза 1922. године, поклоњено од стране Владимира Иљича Лењина.

Путин тврди и да је Донбас прво требало да припадне РСФСР, али да је Лењин тражио да се „поново одлучује“ и та територија преда Украјини, како би се подигао проценат пролетерског становништва у тој совјетској републици.

1 KОМЕНТАР

Оставите Коментар