ПРЕДСТАВНИЦИ Срба повратника и Савеза српских удружења Федерације БиХ закључили су у петак на састанку у Меденом Пољу, код Босанског Петровца, да неће дозволити формирање мигрантског центра у овом српском повратничком селу. На састанку су усвојени и закључци у којима јасно стоји да Срби у ФБиХ неће дозволити да се формира ниједан камп са мигрантима на земљи где су Срби били већина по попису становништва из 1992. године.

– Један од закључака је да, уколико случајно покушају да праве камп у Меденом Пољу, одмах блокирамо путеве према Босанском Петровцу, а затим да блокирамо и институције Федерације БиХ и БиХ – каже, за “Новости”, Ђорђе Радановић, председник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.
Он додаје да Сарајево мора бити свесно тога да ће Срби у Федерацији БиХ бранити сваки заселак, село и општину где су Срби били већина према попису становништва из 1991.
– Не желимо кампове миграната на нашим вековним огњиштима – поручује Радановић.

Председник Савеза српских удружења ФБиХ Бране Пећанац рекао је да није прихватљиво насељавање миграната на ове просторе јер би то угрозило безбедност, даљи опстанак и живот становника на простору Меденог Поља.

ДРВАРЧАНИ ЗАБРИНУТИ

НАДАМО се да неће доћи до насељавања миграната у Медено Поље, јер страхујемо шта ће бити са нашим повратницима, како у Петровцу, тако и у Дрвару и околним местима, поручују Дрварчани за “Новости”. – И овако нас је мало, по селима у свакој кући има по двоје-троје старијих и немоћних и немамо никакву заштиту – каже Боја Морача из Дрвара, из насеља Врточе. – Једина нада нам је да ће српски представници власти урадити нешто да нас заштите, иначе ћемо бити приморани да се поново исељавамо.

– Против смо било какве дислокације мигрантских центара на просторе где већински живе Срби – истакао је Пећанац.

Он је упозорио да би, уколико би се то десило, био нарушен Анекс 7 Дејтонског мировног споразума, српска популација би на овом простору била економски и безбедносно угрожена и поново би могао да се догоди егзодус Срба.

– Уколико власти не приступе организовано управљању мигрантском кризом и ако не буду испоштовани наши закључци спремни смо да употребимо сва легитимна средства да се одупремо било каквом насељавању простора где вековима живе Срби – истакао је Пећанац.

Ситуацију у вези с мигранатима прати и српски повратник у Медено Поље код Босанског Петровца Драго Мирковић (68). Он каже да ће Срби напустити овај простор уколико буде насељен мигрантима и додаје да је веома лоша идеја да се у Меденом Пољу отвори мигрантски центар.

– Српски народ је 1995. услед ратних дејстава бежао са ових простора и једва живу главу извукао. Насељавање наших вековних огњишта мигрантима довело би до поновног егзодуса Срба са ових простора – рекао је Мирковић.

Он истиче и да су му се људи у Бихаћу жалили на мигранте да краду, отимају и да се локално становништво не осећа безбедно.
Срби из ФБиХ добили су и подршку из РС. Председница РС Жељка Цвијановић рекла је да однос према мигрантској кризи указује на општи неред у БиХ и непостојање координације институција на нивоу БиХ за решавање тог проблема.

Leave a Reply