У протеклих два дана, прочитали смо мноштво хвалоспева на рачун технике и храбрости наших ватрогасаца на терену у Евији, али чини се да речи грчког репортера Леонидаса Капернаракоса, најбоље описују две ствари – зашто су одушевили грчку нацију и са коликом ватреном стихијом се суочавају на терену. Наиме, они су током једне акције, захваљујући тактици, одбранили од ватре читаво једно село.

Капернаракос, репортер телевизије Мега, нашао се у селу Авгариа на Евији, где се налазе и наши ватрогасци у склопу Сектора за ванредне ситуације. Управо та чињеница, послужила му је као шлагворт за телевизијски прилог, пошто је током јављања са терена, од локалних мештана који су се борили са ватреном стихијом, чуо како су српски ватрогасци попут војника робота када се ради о гашењу пожара.

  • Овде смо затекли неку децу, неке младиће који су долазили у помоћ са свих страна. Тако да су нам ти људи који су били овде од раније, казали како је у једном тренутку дошла група Срба, која није нигде запела. Отворили су мали пут, негде између метар и два ширине. И са леве и са десне стране је горело. Давали су младићима знак главом шта да раде када се ради о стабилма. Имали су и посебну опрему коју младићи нису могли да ми објасне и уз помоћ те посебне опреме, улазили су попут војника, као роботи.. Пут ширине једног метра, а око њих ватра тридесет, четрдесет метара – узбуђено је говорио грчки репортер.

Одушевљење, али и срећа што је спашено једно село, били су приметни до краја његовг укључења у дневник телевизије Мега. Судећи по његовом тоналитету, али и по изразу лица, највише га је одушевио начин на који су се ватрогасци при Сектору за ванредне ситуације, понели током „уласка“ у ватру.

  • Ушли су у ватру, и у року од неколико минута, како су то урадили, почели су да „спуштају“ предњи део ватре и да је гурају уназад ка клисури. То је била невероватна ствар, објашњавали су нам овде, али нису могли да ми кажу како су ти људи попут робота били на правим положајима, као да сте их унапред одредили. Био је то невероватан опис, младићи су нам овде рекли ‘Волели бисмо да овде постоји оваква опрема и овакво знање’, а имали су нешто што је подсећало на неке мале мотике, са којима су успели да раскрче пут, да уђу унутра и да победе ватрену стихју – рекао је он на крају уживо укључења у дневник телевизије Мега.

Подсетимо, на тлу Евије се тренутно налази 37 припадника Сектора за ванредне ситуације, који са 14 возила, али и 14 припадника Хеликоптерске јединице са три хеликоптера, два „бел 212“ и „Х-145“, као и медицински тим Одељења за здравље запослених и безбедност на раду са три лекара, медицинским техничарем и санитетским возилом. Због начина на који раде скоро три дана на терену, грчка јавност на друштвеним мрежама, али и медији, прогласили су их херојима.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар