Удружење „Међународни транспорт“ издало је упозорење превозницима да заобилазе Хрватску и да бирају алтернативне правце преко Мађарске и Словеније. Како наводе, разлог за то је јер је неколико стотина домаћих превозника за међународни друмски транспорт робе платило у последњих два месеца папрене казне на улазу у Хрватску због наводно неисправних царинских обележја.

Политика пише да возачи тврде да им хрватски цариници намерно физички оштећују пломбе на камионима, а онда им због неисправних обележја наплаћују казну и по 2.000 евра.

Како се наводи, пословном удружењу „Међународни транспорт“ дневно се са истим проблемом јавља по неколико превозника тражећи заштиту и помоћ, због чега је на њиховом званичном сајту прошле недеље објављено упозорење возачима камиона да избегавају Хрватску и потраже алтернативне правце преко Мађарске и Словеније како би избегли новчане казне које иду и до 7.000 евра, као и притвор за возаче који одбију да плате.

Последњих недеља овај проблем који траје још од почетка године је кулминирао, пише лист и додаје да нико из државних институција званично није реаговао све до четвртка, када се огласила Управа царина, која је навела да ће сваки пријављени случај детаљно испитати и да ће додатно појачати контроле на свим испоставама и граничним прелазима са Хрватском.

Председник „Међународног транспорта“ Неђо Мандић рекао је да се то удружење поводом овог проблема обраћало и премијерки Ани Брнабић, Министарству финансија, али и да су писали хрватској влади и указивали на проблеме које имају са царинском администрацијом на прелазу „Бајаково“.

– Прошле недеље је један превозник из Крушевца превозио турску робу за Словенију. Товар је био запечаћен челичном пломбом која је постављена у Турској. Хрватски цариници су зауставили камион, два службеника су покушала да је скину, али пошто нису успели донели су пајсер и покушавали док нису искривили лим, сломили стуб на камиону и отворили цираду. И све то наочиглед возача коме су потом саопштили да мора да плати казну од 2.000 евра – рекао је Мандић

Он је додао да се удружење одмах обратило Средишњем уреду Управе царина у Загребу, али је хрватска царина послала два мајстора да поправе оштећени камион како би роба наставила пут ка Словенији.

– Ово је по мени потпуно признање кривице и поступка хрватских цариника – рекао је Мандић.

Извор: Танјуг / informer.rs

--

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here