Усташка организација “ Хрватска православна црква“ у центру Загреба је одржала „литургијски обред“ и позвала Хрвате на наоружавање.

Хрватска православна црква, усташка организација из четрдесетих година прошлог века, и Акција Велебит, који позива Хрвате на „самоорганизирање јер се Срби наоружавају“, одржавају „литургијски обред“ на загребачком Цветном тргу.

Од катедрале Српске Православне Цркве (СПЦ) у Загребу их дели тек десетак метара. Скуп осигурава десетак интервентних полицајаца, а међу присутнима је и бивши министар одбране Мијо Црноја.

Марко Јурич, домаћин усташког славља и представник пројекта Велебит, затражио је од Хрватске да региструје Хрватску православну цркву, а потом и да им нађу просторе где ће се одржавати литургијски обреди.

„Доста је да се морамо правдати јесмо ли усташе“, рекао је Јурич.

„Зашто Хрватска занемарује више од 16.000 Хрвата који су се изјаснили као православци? Можда зашто што они не певају четничке пјесме?!“, пита се Јурич.

„Требали су ми рећи губи се тамо у свој четнички брлог у Београд одакле си и дошао. Нећемо се више повлачити и задња порука је – крећемо у напад.“, додао је он.

Advertisements
--