Творац једне од најпознатијих и најсмртоноснијих пушака на свету рођен је на данашњи дан пре тачно 100 година.

Чувени руски конструктор оружја Михаил Тимофејевич Калашњиков рођен је 10. новембра 1919. године у селу Курји у Алтајском крају, а умро је 23. децембра 2013. у 94. години.

Никада није завршио гимназију, већ је отишао да ради у железницу, где је научио много тога о механици. И први изум инжењерства постигао је још у двадесетим годинама.

У Црвеној армији је служио као командир тенка, али 1941. године је тешко рањен у борби. Због тога је послат кући са фронта, међутим, док се још лечио у болници он је почео да ради на првим конструкцијама оружја.

Када се запослио у Московском авијацијском институту, у тој институцији је произвео велики број иновација за тенкове, укључујући и механизам који би бројао испаљене хице, због чега је добио унапређење – постао је главни инжењер.

Најпознатију пушку „калашњиков“ дизајнирао је 1947. године. А рад на „Ак-47“ трајао је пуних шест година. Основне принципе за аутоматску пушку, која се и данас сматра најбољом, Калашњиков је преузео од британских, италијанских и руских пушака. Али, највише се, при конструкцији, угледао на немачки „штурмгевер 44“, који је био прва ефикасна аутоматска пушка Другог светског рата.

Иако није најпрецизнији, једноставност и убојитост „Ак-47“ су ненадмашни. Функционише и у влажним и у пустињским условима, за разлику од много софистициранијег оружја, попут америчке пушке „м-16“. Омиљено је оружје многих војски, али и герилаца и терориста и процењује се да на свету има 100 милиона комада тог оружја.

  • Током Вијетнамског рата, амерички војници би бацали своје „м-16“ пушке, и од мртвих вијетнамских војника узимали „Ак-47“ и метке- рекао је Калашњиков у јулу 2007. на церемонији обележавања 60. годишњице те пушке.

Калашњиков је током живота добио бројне награде, од Хероја социјалистичког рада и Лењиновог ордена, до Стаљинове награде. Али, с обзиром да никада није патентирао свој изум, није се обогатио.

  • У то време у нашој земљи није се постављало питање патентирања изума. Радили смо за социјалистичко друштво, за добро народа, због чега никад нисам зажалио- рекао је својевремено.

То што је изумео „ак-47“ и чињеница да је та пушка знатно допринела крвопролићима широм света, никад га није посебно узнемиравала. Сваке године четвртина милиона људи умре од последица овог оружја, али он је још 2007. године изјавио:

  • Добро спавам. Политичари су ти које треба окривити за неуспех да постигну споразуме и заобиђу насиље.

Међутим, пред смрт је променио мишљење, па је тако 2012. године изразио жаљење, рекавши да се „плаши да буде окривљен за смрт свих оних убијених из АК-47“. Владимир Путин је пре десетак година рекао да је ова пушка „симбол креативног генија руског народа“, а пре две године, баш на његову иницијативу, у центру Москве откривен је огроман споменик Калашњикову.

Оставите Коментар