Председник косовског парламента, Кадри Весељи, тврди да ће Косовске безбедносне снаге (КБС) бити трансформисане у војску половином децембра, пренела је Коха онлајн.

На питање новинара када ће бити одржана седница парламента на којој ће се гласати о законима о трансформацији КБС у војску, Весељи је рекао да ће то питање на дневном реду Председништва парламента бити већ у понедељак.

– Ове године имаћемо војску Косова. Средином децембра ћемо гласати о формирању оружаних снага Косова. У понедељак ћемо имати састанак Председништва и тада ћемо одредити датум. Притом ћемо поштовати све процедуре. Парламентарни одбори су при крају рада о овом питању. Одлучивање ће бити транспарентно. То је дуг жртвама нашег народа, жеља за слободом и миром у будућности – рекао је Весељи.

Весељи је рекао и да ће та одлука бити донета у сарадњи са међународним партнерима и премијером привремених приштинских институција Рамушем Харадинајем.

Тврди ће КБС бити трансформисане у оружане снаге Косова у мирољубиве сврхе.

– Наши људи никада нису били агресивни према било коме, нити ће бити. Косово је независна и суверена држава и заувек ће остати таква – казао је Весељ у Србици (Скендерај).

Весељи је то рекао дан након што је амерички генерал Џејмс Фого, командант здружене команде НАТО у Напуљу, у Приштини поручио политичким лидерима у Приштини да не журе са одлуком о трансформацији КБС, јер је за то неопходна сагласност свих заједница које живе на Косову.

Фого је такође упозорио да је за одлуку о трансформацији КБС претходно неоходно променити устав, а да он нема информацију да је Приштина то учинила.