Такозвана Хрватска православна црква, усташка организација из четрдесетих година прошлог века, и акција Велебит, која позива Хрвате на „самоорганизовање јер се Срби наоружавају“, одржава „литургијски обред“ на загребачком Цветном тргу.

Од врата цркве Српске Православне Цркве (СПЦ) у Загребу дели их тек десетак метара.

Скуп такозване Хрватске православне цркве, која је постојала једино у НДХ, обезбеђује десетак интервентних полицајаца, а међу присутнима је и бивши министар бораца Мијо Црноја.

Марко Јурич, вођа хулигана и представник пројекта „Велебит“, затражио је од Хрватске да региструје Хрватску православну цркву, а потом и да им нађу просторе где ће се одржавати литургијски обреди. У супротном, каже Јурич, овакве акције ће се редовно одржавати на отвореним јавним местима.

„Зашто Хрватска занемарује више од 16.000 Хрвата, који су се изјаснили као православци? Можда зашто што они не певају четничке песме?!“, пита се Јурич, а потом критикује хрватске политичаре што су ћутали док је на пријему Српског народног већа поводом православног Божића изасланик Александра Вучића претио Хрватској.

„Требали су да му кажу: ‘Губи се тамо у свој четнички брлог у Београд одакле си и дошао'“, истиче Јурич.

„Доста је подаништва. Доста је клањања. Доста је свакодневног правдања да ли смо усташе или нисмо“, рекао је Јурич и зарадио овације окупљених. „Таквима којима то треба говорити треба јасно рећи: Господо, ође****!“

„Нећемо се више повлачити и задња порука је – крећемо у напад“, поручио је Јурич.