Заменик градоначелника Горан Весић негирао је наводе шефа одборничке групше СзС у Скупштини града Николе Јовановића који се односе на градски буџет за наредну годину тврдећи да ће општине имати више новца него 2019, а не мање како је казао Јовановић.

Како је у изјави достављеној Танјугу навео Весић, градске општине имаће исти оквир новца као у 2019. години, али ће суштински имати милијарду и 200 милиона динара више, јер не плаћају многе трошкове које ће плаћати град.

„Да би се све ово разумео Јовановићу не треба много памети. Само да мало долази на седнице Скупштине града, да пита када нешто не зна и да се сви надамо да ће моћи све то да разуме. Обично избегавам да користим тешке речи, али када је у питању Никола Јовановић тада заиста морам да кажем да је овај човек или глуп или да ништа не зна“, навео је Весић.

Весић објашњава да ће буџет града за 2020. годину износити 143 милијарде динара или 1,2 милијарде евра, те наводи:

„Задужење града Београда на крају следеће године, уз два нова кредита од 35 милиона евра за канализацију на левој обали Дунава и 31 милиона евра за куповину аутобуса, износиће 353 милиона евра. У време када је Јовановићев газда Ђилас владао Београдом буџет је износио 565 милиона евра, а задужење града је износило 1.2 милијарди евра. Дакле да би Јовановић ово разумео не треба много памети“, каже Весић.

Објашњава и да је Град преузео много трошкова које су до сада плаћале општине – трошкове струје, правобранилаштва, трошкове превоза деце са посебним потребама, трошкове текућег одржавања обданишта… те да све то плаћа у 2020. Град а у 2019. су плаћале градске општине.

Висина тих трошкова које ће град плаћати у 2020. години је 1,2 милијарде динара, понавља Весић у одговору на наводе Јовановића који је челнике Града Београда оптужио да обмањују грађане и да не спроводе најављену децентрализацију градске власти о чему, што, тврди, потврђују буџети београдских општина за 2020. годину.

Јовановић је на конференцији за новинаре испред хотела “Касина“ рекао да је актуелна градска власт променила Закон о главном граду и Статут Београда тврдећи да то чини како би општинама припало више овлашћења и новца, а да је истина да ће већина њих у процентима добити мање новца.

Оставите Коментар