На страници „Бисер Метохије“ осванула је дирљива прича о томе како је један представник царске Русије пре више од сто година спасио манастир Високи Дечани од албанских руку.

Причу преносимо у целости:

После Балканских ратова западни део Метохије је припао Краљевини Црној Гори и био је у њеном саставу све до уједињења 1918. године. Међународна комисија је требало да разграничи Краљевину Црну Гору и Албанију, зато што су Велике силе створиле државу Албанију 1912. године. Граница између Краљевине Црне Горе и Албаније је одређивана (и исцртавана) 1913. године. Станко Башановић је у време одређивања границе живео у Албанији и са албанским младићима радио као носач геометријских справа, неопходних Међународној комисији за разграничење и рад на терену.

View this post on Instagram

Како је Рус спасио манастир Дечане – по сведочењу старине Станка-Башановића. ——————————————— После Балканских ратова западни део Метохије је припао Краљевини Црној Гори и био је у њеном саставу све до уједињења 1918. године. Међународна комисија је требало да разграничи Краљевину Црну Гору и Албанију, зато што су Велике силе створиле државу Албанију 1912. године.Граница између Краљевине Црне Горе и Албаније је одређивана ( и исцртавана)1913.године.Станко Башановић, је у време одређивања границе живео у Албанији, и са албанским младићима, радио као носач геометријских справа, неопходних Међународној комисији за разграничење и рад на терену. Причао је чика Станко да су Албанци доносили бисаге пуне злата, како би поткупили комисију и Метохију дали Албанцима, али су чланови Међународне комисије били часни људи (у то време, чланови међународних комисија нису били поткупљиви). Албански представници власти су објашњавали где је шта и причали да је то њихова територија од старине. Све је било спремно да се исцрта нова граница. Дошли су до једног места, високо на планини, одакле су у долини угледали манастир Високи Дечани. Чика Станко је причао о томе: „Видео се манастир као на длану, бео као лабуд.Лепоте му се не можеш нагледати”.Представник Царске Русије је стао и питао шта је оно доле.Заинтересовали су се и Енглези.Албанци су објашњавали да је то нешто старо, њихово, остало одавно.Рус и Енглез су се само погледали.Кроз двоглед су јасно видели православни манастир.Чика Станко је причао: „Рус каже:Враћај се назад!” и уђе у дубину преко 8 километара, иначе је било предвиђено да гранична линија пролази поред самог манастира, а можда би и манастир остао са друге стране граничне линије, у Албанији.

A post shared by @bisermetohije (@bisermetohije) on

Причао је чика Станко да су Албанци доносили бисаге пуне злата како би поткупили комисију и Метохију дали Албанцима, али су чланови Међународне комисије били часни људи (у то време, чланови међународних комисија нису били поткупљиви). Албански представници власти су објашњавали где је шта и причали да је то њихова територија од старине. Све је било спремно да се исцрта нова граница.

Дошли су до једног места, високо на планини, одакле су у долини угледали манастир Високи Дечани. Чика Станко је причао о томе: „Видео се манастир као на длану, бео као лабуд. Лепоте му се не можеш нагледати”. Представник царске Русије је стао и питао шта је оно доле. Заинтересовали су се и Енглези. Албанци су објашњавали да је то нешто старо, њихово, остало одавно. Рус и Енглез су се само погледали. Кроз двоглед су јасно видели православни манастир. Чика Станко је причао: „Рус каже: Враћај се назад!” и уђе у дубину преко 8 километара, иначе је било предвиђено да гранична линија пролази поред самог манастира, а можда би и манастир остао са друге стране граничне линије, у Албанији.

Leave a Reply