Председник Републике Србије Александар Вучић рекао је да је на састанку у Бриселу са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом затражио да НАТО преузме контролу и обезбеди живот достојан човека Србима на Косову и Метохији.

„Имали смо састанке са (специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом) Лајчаком и наравно важан са Јенсом Столтенбергом. Пренео сам Столтенбергу сву нашу забринутост. Бригу за позицију Срба због арбитрарног хапшења, због прогона српског становништва, због жеље да Срби буду протерани не само са севера Косова, већ целог Косова и Метохије. Затражио сам од НАТО и Кфора да спроводи своју улогу у складу са Резолуцијом 1244 и повељом Уједињених нација“, рекао је председник Вучић.

Додао је да је Београд у писаној форми доставио све доказе генералном секретару НАТО о свему што је учињено против српског народа доласком премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на власт.

„О прогонима Срба, о нападима на Србе, амбулантне станице. Колико је Срба противправно ухапшено, и показали видео снимке да Срби који су ухапшени, оптужени и задржани у притвору нису криви. На снимцима се то види. Затражили смо да НАТО преузме контролу и обезбеди живот достојан човека на Косову и Метохији. Наша дужност је да то затражимо од оних који су по Резолуцији 1244 за то одговорни“, рекао је председник Вучић.

Верујем да ће наша молба НАТО-у уродити плодом или њиховом већом пажњом

Председник Вучић изразио је уверење да ће захтев који је Србија упутила НАТО уродити плодом или већом пажњом алијансе, али је и додао да се плаши, када сумира разговоре вођене данас у Бриселу, „да нисмо на путу који би нам гарантовао сигруност и безбедност“.

„Плашим се да нисмо на путу који би нам гарантовао сигурност и безбедност, али верујем да ће и ова наша молба или захтев НАТО-у уродити плодом или њиховом већом пажњом. Сигуран сам да не желе да Срби буду протерани са вековних огњишта“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић састанак са Столтенбергом оценио је као веома важан.

„Могли смо да изнесемо чињенице и затражимо већу безбедност и сигурност за наше грађане, остаје да се види да ли ће бити помака“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да би када би морао да пронађе заједнички именитељ и са разговорима вођеним са Лајчаком то била „жеља да се дође до деескалације што пре“.

Додао је да то свакако неће бити лако јер представник Албанаца код Лајчака није хтео ни на који начин да то разуме.

Тражио сам већу улогу КФОР-а на КиМ

Председник Вучић изјавио је да је тражио већу улогу Кфор у смиривању тензија на Косову и Метохији.

Истакао је и да српски народ на Косову и Метохији штите само три ствари: његово јединство, борба и храброст, држава Србија, која је увек са њима, и то што увек мора да се поштује бар један мали део међународног јавног права.

„Морам да будем искрен, једина институција која како-тако нешто ради по питању очувања мира и безбедности на Косову и Метохији јесте Кфор. Тражио сам значајнију улогу Кфор у смиривању тензија, а да ли неки други желе да смире тензије, ја у то не верујем. То сам и данас чуо од Петра Петковића на основу онога што се збивало, а и на основу онога што сам ја могао да сазнам шта се збивало у дијалогу“, рекао је председник Вучић.

На питање да ли НАТО може да уразуми премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, председник Вучић одговорио је да НАТО то може, али да ће се видети да ли ће и хтети то да уради.

На молбу да прокоментарише оно што је Драган Шормаз написао на Твитеру да ће „Вучић кукати и молити, а да ће Столтенберг бити чврст“, председник Вучић је одговорио да је Столтенберг био чврст, што је нормално, јер је генерални секретар НАТО.

„А ја нисам ни кукао ни молио, иако ме није срамота да то радим ако је у интересу Србије, али то нисам данас радио. А да ударам шаком о сто, то не радим, то раде они што бију жене и који су много јаки када оду на телевизију“, поручио је председник Вучић.

Последице невремена ћемо решити, само да нема жртава

Председник Вучић изјавио је да ће се сутра по повратку у Београд бавити и последицама невремена које је захватило Србију, и изразио наду да нема жртава.

„Враћамо се вечерас па се сутра бавимо последицама невремена. Само се надам да нема жртава све остало ћемо решити“, рекао је председник Вучић.

Много конкретних порука Јенса Столтенберга

Председник Вучић изјавио је да је током разговора са Столтенбергом било много конкретних Столтенбергових порука.

„Разговарали смо о много детаља и о неким другим темама такође“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да не мора о свему да говори и да је говорио колико је могуће уопштено да би рекао шта је била суштина разговора са Столтенбергом.

Питања у вези са формирањем Народног покрета за државу тичу се Србије, не Хрватске

Председник Вучић рекао је вечерас да се питања везана за формирање Народног покрета за државу тичу политичког ангажмана унутар Србије, а не Хрватске.

„Да прекинемо ту причу. Да слушам те глупости стварно не могу, то су питања за политички ангажман унутар наше лепе Србије. Ја разумем њихову срећу да се мени нешто деси и ја бих на њиховом месту био срећан да им се врате сви Тадићи, све Коштунице и остали, па да могу да раде шта хоће, да Србија буде слаба, да им се извињава за све што су учинили против Србије, да немамо улицу јасеновачких жртава, све ја њих разумем“, рекао је председник Вучић новинарима после састанка са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом, а на питање да прокоментарише оцене у Хрватској да је пројекат Народни покрет за државу пропао.

Председник Вучић је навео да је синоћ видео последња теренска истраживања „Омнибус“, али да неће да износи бројеве у јавности, јер то, како је навео, не воли да ради, за разлику од неких других и рекао да би и у Хрватској требало да их погледају.

„Нећу ја ништа да говорим, за разлику од неких других не волим да изговарам бројеве у јавности, већ волим пажљиво да прочитам шта је то што људи желе од оних који се баве политиком. Сувише озбиљно се бавим тим послом да би ме Шолак у његовим хрватским медијима учио политици и да би ми говорио како и на који начин ће Србија да иде напред“, рекао је председник Вучић.

Последњи Ескобаров извештај много бољи него пре два месеца

Председник Вучић изјавио је вечерас да је извештај који је специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар представио у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса био много бољи него пре два месеца.

„Овај извештај у Конгресу је био бољи него онај пре два месеца, ако сте приметили и ако сте пажљиво слушали. Да ли је добар? Па наравно да није – Америка је признала независно Косово, шта очекујете, да се то промени? Кад сте то могли да чујете бољи извештај у америчком конгресу по питању КиМ, када то, кад тачно од 1995. године? Па никад наравно, а када сте могли да чујете да није Србија једини кривац до ове године“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће Србија чувати мир, али да је веома забринут, јер зна „са ким има посла“ и да води рачуна о свему.

„Када ви прочитате неко је купио барјактаре, неко је у „Ало“ мислим написао. Каже „барјактари за Рашку“, ајде не причајте свашта, немојте да причате људи такве ствари. Да су они дошли изнад Рашке, они не могу то да подигну без дозволе НАТО, да подигну и да дођу изнад Рашке више не би били нигде. Само да то људи знају са лакоћом бисмо то срушили“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да грађани не треба да брину јер постоје људи чији је посао да о томе брину, да је то његов посао као врховног команданта, наших официра, војника и наше наменске индустрије.

Председник Вучић је нагласио да се озбиљно бави политиком и да су сви у свету тога свесни, као и да је због борбе за Србију било важно да данас генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу изнесе све проблеме.

„Зато ме сви у свету примају и знају да моја реч нешто значи. Знају да се бавим на веома озбиљан начин политиком и бавим се својом земљом и њеним напретком. Зато ми је било важно да ово данас урадим и зато ми је било важно да Јенса Столтенберга о овоме обавестим. Били су ту још неки људи са њихове стране који су пажљиво слушали и који имају значајан утицај на неке ствари у НАТО“, рекао је председник Вучић.

Председним Вучићвје додао да је данас разговарао и са Мирославом Лајчаком и да није проблем кад се од Србије тражи да нешто додатно учини, већ у томе морају да кажу шта је то ка чему идемо и како спречити даљу ескалацију.

„Јер ја овим људима у Приштини не верујем ништа, не верујем никоме зато што њихов циљ јесте да се спроведе политика Енвера Хоџе – Косово без Срба, уједињење са Албанијом и то је коначна политика“, указао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је свакако забринут и да ће сутра наставити да размишља каква је судбина Срба на КиМ.

„Ја ћу сада на путу до аеродрома да позовем све троје последњих пуштених Срба из притвора да разговарам са њима, да их ободрим, да их замолим да остану на својим огњиштима, да не напуштају КиМ упркос свим проблемима и тортури којој су невини били изложени“, рекао је председник Вучић.

Истакао је да је његов посао да људи виде да наш брод иде у добром смеру да се наша земља убрзано развија, да пензије и плате расту, да грађани боље живе, и да се чува мир.

Председник Вучић је рекао да предстоји тежак период, и да је Србији потребна сарадња са Кфором.

„Тежак период пред нама, али гледаћемо да чувамо мир, даћемо све од себе, гледаћемо да будемо конструктивни, нама је потребна сарадња са Кфором, нама је потребна сарадња са НАТО на професионалном нивоу. Било је неких мањих прелазака око административне линије на разне начине, веома смо професионално деловали они су задовољни због тога у претходним данима“, рекао је председник Вучић.

„Наше је да чувамо мир, наше је да чувамо наш народ на КиМ“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио Србима на КиМ да се држе и да им се захваљује што чувају српско име и презиме на КиМ, а да ће држава Србија увек бити уз њих.

Спремни смо за сва изненађења и грађани не треба да брину

Председник Вучић изјавио је вечерас у Бриселу да је генералном секретару НАТО Јенсу Столтенбергу указао на проблем наоружавања Приштине, чиме се крши Резолуција 1244 Савета безбедности УН.

Председник Вучић је после састанка са Столтенбергом на питање новинара о наоружавању Приштине рекао да поред проблема што премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти на тај начин најављује даљи прогон и убијање Срба, постоји и други већи правни проблем, а то је да по Резолуцији 1244 Ослободилачка војска Косова или било шта што личи или све што представља континуитет ОВК не може да постоји на КиМ.

Нагласио је да је упозорио да је реч о кршењу Резолуције 1244 и додао да се у том документу СБ УН та чињеница помиње 10 пута.

„Курти каже да је полиција њихов правни следбеник. Дакле, то не може да постоји на КиМ по Повељи УН и Резолуцији 1244. Зашто то толеришете, а сам Курти вам признаје да је то правни следбеник ОВК? Зашто то постоји и на то нема одговора“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао и да му је генерални секретар у једном тренутку рекао: „Александре знаш да сам ја, и да је и НАТО био против тога да се то трансформише у косовску војску“.
„Питао сам, али шта ми имамо од тога?“, рекао је председник Вучић и указао на чињеницу да се Приштина наоружава, да имају покретне минобацаче, хаубице од 105 мм, плус „бајрактаре“.

„Шта очекујете од нас као реакцију? Зар мислите да смо неозбиљни и неодговорни да не преузимамо мере да бисмо заштитили наше становништво и централну Србију. Шта мислите да у Војсци Србије и у руководству Србије не постоје људи који знају какве опасности вребају? Да не умемо да израчунамо све то, да сагледамо и бројност и оруђе и оружје“, рекао је председник Вучић и нагласио да грађани ипак не треба да брину јер државно руководство зна да сагледа све то.

„Знамо какве су опасности јер се неко понаша противправно и неодговорно. У складу са тим, у потпуности смо спремни на сва изненађења и грађани Србије не треба да брину“, рекао је председник Вучић.

Затражио сам значајнију улогу Кфора у смиривању тензија

Председник Вучић изјавио је вечерас у Бриселу да је од генералног секретара НАТО затражио значајнију улогу Кфора у смиривању тензија на КиМ, али је додао да не верује да то жели и приштинска страна.

„А да ли неки други желе да смире тензије у то не верујем, то сам могао да чујем од Петра Петковића на основу онога што се збивало у Бриселу, и на основу онога што сам ја могао да сазнам шта се збивало у дијалогу“, рекао је председник Вучић на питање новинара да ли након сусрета са Столтенбергом, и техничког дијалога представника Београда и Приштине са специјалним представником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком, може да дође до смиривања тензија.

На питање шта чува српски народ на КиМ, председник Вучић је рекао да га штите само три ствари: јединство, борба и храброст, држава Србија, која је увек са њима, и међународно јавно право и то што бар један мали део мора да се поштује.

„Морам да будем искрен, једина институција која како-тако нешто ради по питању очувања мира и безбедности на КиМ јесте Кфор“, рекао је председник Вучић.

На питање да ли НАТО може да уразуми премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија и да ли је ово данас била последња шанса, председник Вучић је одговорио да НАТО то може, али да ће се видети да ли ће и хтети то да уради.

„Наш циљ је да сачувамо и одбранимо мир јер ми имамо шта да изгубимо. На нама је да се боримо да сачувамо економију“, рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упозорио да ствари измичу контроли због неодговорности једног човека и додао да решења нису ни лака ни једноставна.

Оставите Коментар