Вец́ина Молдаваца би више волела да земља приступи Евроазијској економској унији уместо да се бави илузијама о европској интеграцији извештава неwс-фронт.инфо.
То су резултати социолошке студије коју су од 11. до 20. септембра спровели запослени у Удружењу социолога и демографа земље.

Испитаници су замољени да одговоре на питање шта би одабрали у случају референдума о уласку републике у Европску унију или ЕАЕУ. Само 39,5 одсто испитаника подржало је европске интеграције, док је 40,8 одсто подржало Евроазијску економску унију.

8,5 одсто испитаника не би подржало ни једно ни друго, 4,3 одсто не би учествовало на таквом референдуму, а 6,9 одсто није могло да одговори на питање.

Студија је такође показала тренутни став Молдаваца о приступању НАТО-у, које је подржало само 23,1 одсто учесника истраживања. Истовремено, 45,8 одсто је категорички против.

Подсетимо, на челу Молдавије налази се владајућа коалиција Партије социјалиста, која се залаже за спољнополитичку неутралност и нормализацију односа са Руском Федерацијом, као и за западњачки блок “АЦУМ”, који заправо наставља спољну политику Демократске странке.

Оставите Коментар