Марко Васиљевић, који у остварењу „Заспанка за војнике“ тумачи лик Стевана Јаковљевића, верује да ће овај филм доживети још већи успех за неколико деценија.

Марко Васиљевић, звезда филма „Заспанка за војнике“, који је на ТВ Пинк 1. јануара пратило невероватних 2.500.000 људи, каже да ће се ова прича о Великом рату гледати и за педесет година!

Млади глумац који у овом остварењу Гаге Антонијевића тумачи лик Стевана Јаковљевића сматра да би сви требало да погледају филм у коме се приказује како су се Срби борили за своју отаџбину.

– „Заспанка“ је филм који ће се гледати и за 50 година. Ово остварење јесте до сада доживело велики успех, али ће он тек расти. Идеја Гаге Антонијевића је и била да филм буде као нека патриотска читанка. Волео бих да једнога дана има значај у нашој кинематографији баш као „Бој на Косову“ и „Марш на Дрину“ – каже Марко.

Васиљевић, иако је већ два пута гледао филм, каже да је испратио и телевизијску премијеру на Пинку. Глумац не крије да сваки пут емотивно проживи ово остварење о Великом рату.

– Свака сцена је јака, али најјачи утисак на мене су оставили кадрови у којим глумим са Марком Павловским. Он игра лик Рајка, кога ја морам да истучем. Најтежа ми је била сцена када његов лик умире. Јер када гледам филм, ја се одмах сетим како нам је било на сету у том тренутку и испочетка проживљавам све. Верујем да је „Заспанка“ на свакога ко је гледао оставила јак утисак и пробудила најдубље емоције – каже млади глумац и додаје да је самокритичан, те да је тек трећи пут успео да ужива у „Заспанци“ као гледалац:

– Први пут када сам гледао филм обраћао сам пажњу на сваки детаљ и на своју глуму. Наравно да сам као и сваки глумац приметио многе ствари које сам могао много боље да одрадим и одглумим. Али сам свакако поносан на то како је цео пројекат урађен и како смо пренели на велико платно једно битно раздобље у историји нашег народа.

Марко Васиљевић се нада да ће му рола у филму „Заспанка за војнике“ бити одскочна даска:

– Остварење Гаге Антонијевића је мој највећи успех до сада, али сада идемо све испочетка и надам се да ћу имати још овако великих улога. Имао сам ту част да радим са великим глумачким именима, као што су Љуба Бандовић, Небојша Глоговац и многи други. То је незаборавно искуство!

„Заспанка“ оборила рекорд

Филм „Заспанка за војнике“ 1. јануара на телевизији Пинк погледало је чак 2,5 милиона људи! Ружичаста телевизија је у тренутку приказивања остварења о Србији у Великом рату била убедљиво најгледанија и без конкуренције. Телевизија Пинк је имала шер 27,3 одсто, док је РТС, који је био други по гледаности, имао 17,4.

За „Убице“ сам морао да се угојим 12 килограма

Марко Васиљевић је за улогу наредника у „Заспанци“ морао да смрша, али се зато због лика инспектора у серији „Убице мог оца“ угојио 12 килограма због чега га многи нису препознали:

– Када сам снимао „Заспанку“ имао сам 63 килограма, а за улогу у „Убицама“ сам се спремао тако што сам сваки дан ишао у теретану и достигао килажу од 75 кг. Пустио сам браду и ошишао се на ћелаво, потпуно сам се трансформисао. Вероватно ме због тога гледаоци нису препознали и због тога што добро радим свој посао.


Н. Шашић