Турски прехрамбени инжењер и активист за људска права Булент Сик осуђен је прошле недеље на 15 месеци затвора зато што је објавио резултате студије која је повезала токсично загађење с високом учесталошћу обољења од рака у западној Турској.

Булент Сик, бивши заменик директора Центра за сигурност хране и пољопривредног истраживања на Универзитету Акдениз, осуђен је због откривања тајних података након што је у априлу 2018. објавио резултате свог истраживања у новинама, пише Сциенце.

Вода загађена оловом, алуминијем и арсеном

Истраживање је затражило Министарство здравства како би утврдило постоји ли веза између токсичности у тлу, води и храни и високог нивоа појаве рака у западној Турској. Након пет година истраживања, Сик и његови колеге открили су опасне нивое пестицида, тешких метала у више узорака хране и воде који су прикупљени из неколико провинција западне Турске. Такође су уочили како је вода у неколико стамбених подручја опасна за пиће због загађења оловом, алуминијем, кромом и арсеном.

Сик је стога 2015. године позвао владине службенике да предузму потребне мере како би се заштитили становници. Међутим, након што турска влада није три године ништа учинила, одлучио је да резултате истраживања објави у истанбулском часопису „Џумхуријет“. Убрзо је против њега подигнута оптужница да је издао поверљиве информације.

Одбио да се извини

  • Оно што је овде занимљиво је да Министарство здравства ни у једном тренутку није рекло да је све то неистина – рекла је Милена Буyум, из организације Амнести Интернешнал.

  • Уместо тога, тврдња владе да се ради о поверљивим информацијама сугерише како има нечега у томе, односно да постоји стварна опасност по здравље становника – додала је.

Према турском закону, Сик је могао да избегне затворску казну и добију притвор ако се извини јавно, али је он одбио да то уради.

  • Ако скривамо резултате истраживања, не можемо да расправљамо о могућим решењима – изјавио је Сик у судници.

  • У чланцима сам хтео да информишем јавност о овој здравственој студији, која је држана у тајности, и подстаћи власт да крене с решавањем проблема – додао је.

Он се брани са слободе све док се не размотри његова жалба на судску пресуду.

Оставите Коментар