Текст преузет са klix.ba
Преносимо га у целости:

Држављани БиХ чије се породице налазе у Сирији протестовали су данас испред Парламента БиХ где су од државних власти тражили њихов повратак.
Деца, унуци и снахе оних који су данас протестовали у Сарајеву се налазе у два сиријска кампа „Ал-Хол“ и „Ал-Рој“. Људи који живе у тим камповима свеедоче лошим условима, а када имају ретку прилику да се чују са својим породицама из БиХ кажу како им је огромна жеља вратити се у домовину.

Фатими Галијашевић из Велике Kладуше је ћерка у Сирију отишла 2014. године с мужем који је враћен и осуђен на три и по године затвора. Она је остала тамо, где чека зиму и велику неизвесност да ли ће и ову успети да преживи.

„Вратили су децу из Немачке, нека врате и нашу децу. Они су отишли тамо исто из неких разлога, не знамо из којих, отишли трбухом за крухом из ове државе. Она мени каже да би волела само доћи под ово небо и једанпут да стане под ово сунце“, прича Фатима Галијашевић.

Породице су испред Парламента дошле с транспарентима, искључив захтев је да им врате најмилије из Сирије јер их је много и болесних, а многи су и убијени. Министар сигурности БиХ Селмо Цикотић би требало да их прими данас на разговор, а породице очекују да ће у потпуности уважити њихове захтеве.

Kрајем прошле године група држављана Босне и Херцеговине који су се налазили у камповима у Сирији, у складу са ранијим закључцима Предсједништва БиХ и Већа министара БиХ, стигли су у Босну и Херцеговину.

Шест жена и 12 деце, по доласку на Међународни аеродром Сарајево су прошли одговарајуће провере од стране Граничне полиције БиХ, пружена им је неопходна помоћ, а након тога су транспортовани у прихватни центар.

Заједно са овом групом дошло је и седам мушкараца, који су ратовали на страни терористичких организација у Сирији и Ираку, а који су предати у даљу надлежност Тужилаштва БиХ.

Тада је речено да ће Министарство сигурности БиХ у сарадњи са међународним партнерима наставити да прати ситуацију у камповима у Сирији, где се налази још известан број жена, деце и мушкараца из БиХ.

Оставите Коментар