На данашњи дан пре 20 година, служећи својој земљи, живот је положио Тибор Церна.

Волео је живот, другове, обожавао да свира клавијатуре и иде на пецање. У паклу карауле Кошаре 1999. момак који ни килажу за војску није имао јуначки је на данашњи дан дао живот за отаџбину, јер другачије није умео.

Мршавко од 55 кила, танак попут највитије брезе, решио је, међутим, да одужи дуг отаџбини. На прегледу су му папиролошки додали два килограма да би те 1998. могао да обуче маслинастозелену униформу.

Тибор Церна није имао ни пуних 20 година када је у јуну отишао да служи домовини. Жив се није вратио.

– Тибор је мој најбољи друг из детињства. Најлепше тренутке провео сам с њим. И још док смо били клинци, могао си да се ослониш на њега. Били смо тинејџери када смо ноћу одлазили на пецање. Једном приликом, мислим да је то било 1996. године на Огњену Марију, узели смо штапове и отишли на Дунав, недалеко од чуварнице код Ковилова. Почело је невреме, киша, олуја, у дрво близу нас ударио је гром. Мени се од логорске ватре запалио раднички мантил који је колико-толико требало да ме заштити од кише. У моменту сам постао буктиња. Тиби је толико био прибран, скочио је. Ни сам не знам како је свукао мантил с мене. Ево, ови ожиљци на руци су ми од тих опекотина тада. Кад га видиш, 55 кила, мршав, ретка плава косица, међутим, још као дечак је имао херца – присетио се Владимир Туцовић, један од његових другова за Експрес.

Они који га се сећају знају да ће остати  упамћен по страственој љубави према музици, али и према ножевима! По којима је у слободно време урезивао српска оцила… Слава јунаку.

Током битке на Кошарама својевољно је напустио заклон с намером да помогне ВЈ да открије положај снајперисте, који је данима односио животе многих његових сабораца. Убрзо пошто је изашао на отворен простор, примио је метак у груди. Иако тешко рањен, успео је да се одржи на ногама до следећег хица, који га је погодио у врат. Захваљујући његовој жртви снајпериста ВЈ је открио положај непријатељског снајперисте, те га је елиминисао.

Одликован је Орденом за заслуге у областима одбране и безбедности првог степена.

Оставите Коментар