Главни инспиратор угрожавања манастира Високи Дечани је косовски премијер Рамуш Харадинај који директно контролише дечански крај и екстремне групе које и даље владају тим делом Косова.

Иза непоштовања одлука суда о потврди имовине манастира Дечани није само безакоње већ смисљено одуговалчење, а једна од тактика косовских власти је да чекају евентуалну промену закона којом намеравају да где год могу одузму вредности које припадају српској цркви.

„Блиц“ подсећа да су се средином маја наврсиле пуне три године од како је Врховни суд Косова донео одлуку, а Уставни суд потврдио да Дечанима припада и да имају вланиство над 24 хектара земље у близини манастира. Ове одлуке донете су након скоро 15 година судског процеса. Судови из Пришитне ипак су налозили општини Дечани да унесе манастирску земљу у катастар.

Међутим, на сваку годисницу ове судске одлуке косовске власти уместо извршавања сопствених закона спроводе бесрамну акцију.

Просле године у исто време покусана је изградња незаконитог магистралног пута тик уз зидине Високих Децана, подсећа лист.

Ове године предсендик опстине Дечани Башким Рамосај поручио је да неће да примени одлуку Уставног суда о потврди власниства манастира Дечани.

  • Ни по цену да изгубим функцију челника опстине – поручио је Рамосај.

Оставите Коментар