Суд за ОВК води истрагу на основу извештаја Дика Мартија који терети Тачија и Харадинаја за трговину органима.

Осведочени ратни злочинци Хашим Тачи и Рамуш Харадинај, актуелни председник и премијер лажне државе Косово, ипак ће бити оптужени за трговину органима, тврди Радио Слободна Европа.

Суд за злочине ОВК и даље води истрагу на основу извештаја Дика Мартија, који оптужује Тачија и Харадинаја да су организовали вађење органа заробљеним Србима. У том извештају, наводи се да су терористи ОВК у периоду од 1998. године до 2000. године починили злочине против човечности, ратне злочине и низ других злочина, укључујући и трговину органима. Као главни организатори ове криминалне и злочиначке групе означени су Тачи и Харадинај.

Према наводима Специјални суд за ратне злочине на Косову наставља свој рад без икакве задршке.

– Иако оптужница још нема, у Специјализованом већу Косова и Специјалном тужилаштву у Хагу тврде да се рад у склопу мандата ових косовских правосудних институција наставља. Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво Косова раде на истрази злочина против човечности, ратних злочина и других кривичних злочина у вези са наводима из Извештаја Савета Европе 2011. године. У том извештају се додаје да су злочине, наводно, починили припадници ОВК у периоду од 1998. до 2000. – пише Радио Слободна Европа.

Према речима тужиоца Џека Смита, истрага се наставља у складу са мандатом.

– Специјализовано тужилаштво фокусирано је на наставак истраге и спровођење свог мандата – изјавио је Смит.

Како је за РСЕ додала Ангела Гриеп, портпаролка Специјализованих већа, до сада је 119 адвоката са Косова, из Србије и других држава уписано је у именик бранилаца и заступника жртава.

Српски адвокат Тома Фила каже да није проблем у доказима, јер њих има, већ је проблем опструкција која долази из Вашингтона.

– Мартијев извештај потврђен је истрагом тужиоца из Хага Клинта Вилијамсона. Дакле, документ је неспоран! Проблем је међутим, то што се извештај не свиђа Американцима. Чини ми се да они одуговлаче. Мислим да им је прикривена намера да нас натерају на договор који би имао циљ да се прогласи амнестија за злочинце ОВК. Тако не би одговарали ни Тачи, ни Харадинај, ни сви други злочинци – подвлачи Фила.

Политиколог Александар павић сматра да та истрага, која је требало да почне пре најмање осам година, по опробаној методи западне инструментализације служи као средство политичког притиска.

– Запад је показао да га право и правда не занимају, већ да су пуко средство. Ако Тачи не буде кооперативан, могуће је да ће бити оптужен. Чак и да буде сарадљив, није искључено да ће завршити пред судом кад му истекне рок употребе. Онда би био још у већој опасности, јер много тога може да каже о сарадњи са Западом. Тек тада би постојали какви-такви изгледи за задовољење правде за страшне злочине какво је вађење органа живим људима – закључује Павић.