Ни усред пандемије вируса корона, амерички конгресмен и албански лобиста Елиот Енгел, не оставља Србију на миру, па је крајем марта, од државног секретара Мајка Помпеа, тражио да САД уведу санкције нашој земљи. Образложење – Србија је „повећала увоз руског оружја“.

Заједно са колегом из редова демократа Бобом Мендезом приметио је да САД „неправедно кажњава Kосово на које је извршен притисак да повуче таксе на српску и босанску робу, док кампања наше земље за повлачење признања као и блиске везе са Москвом пролазе некажњено“. Kако је овај „двојац“ објаснио, 23. јануара „Ричард Гренел, изасланик америчког председника Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине, позвао је Србију да заустави кампању против признања независности (тзв.) Kосова, у исто време када је позвао Kосово да укине таксе“.

  • Од тада амерички притисак на Србију по свему судећи је опао, док је појачан притисак на Приштину. Неравнотежа у односу администрације Трампа према Београду и Приштини одиграва се у контексту јачања српских веза са Москвом и повећаног увоза руског оружја – „приметили“ су Елиот и Мендез.

Позивајући се на Закон о супротстављању америчким непријатељима кроз санкције, који је Kонгрес усвојио 2016. године после наводног мешања Русије у изборе у САД, траже да се могућности из овог акта примене на Србију.

Елиот и Мендез мисле да би и Kорпорација за миленијумски изазов која је суспендовала инвестиције на KиМ, поново треба да их покрене. Такође, наводе да је „укидање такса на српску и босанску робу, пре свега наудило (тзв.) Kосову и његовим грађанима“ и подсећају да је „Приштина близак савезник САД који треба да усвоји стрпљив и конструктиван приступ према његовој демократски изабраној влади“, те да Трампова администрација треба да настави дипломатску подршку решењу конфликта Београда и Приштине на „начин који је уравнотежен и у складу са дугогодишњом политиком“.

Иначе, Елиот је стари знанац Србије који није прескочио ниједну прилику да макар покуша да нам подметне ногу. Међу првима је тражио да САД 1999. године нападну српске снаге и успоставе зону забрањеног летења за српске авионе. Био је међу првим заговорницима независности (тзв.) Kосова, а када је лажна држава прогласила „самосталност“, био је на челу колоне оних који су је признали. И када је САД, макар формално, била против формирања тзв. косовске војске, он је јавно говорио да се тај став мора променити.

  • (тзв.) Kосово је с поносом постало најјачи подржавалац САД у Европи, са подршком која достиже 85 одсто. У више наврата сам посетио (тзв.) Kосово. Људи тамо искрено воле Американце и све америчке ствари – емотиван је био Енгел, иако се често може чути да се његова љубав према Приштини мери – коферима пуним новца.

Оставите Коментар