Њујорк, Њу Џерзи, Kонектикат, Пенсилванија, Делавер, Род Ајленд, Kалифорнија, Орегон и Вашингтон направили савез за борбу против коронавируса. Они ће доносити одлуке независно од Доналда Трампа јер он жели да укине мере против ширења заразе
Америка је током епидемије коронавируса почела да се цепа. Њујорк и још осам држава направили су савез за борбу против смртоносног вируса који ће бити независан од федералне владе.

Тај пакт је склопљен јер председник САД Доналд Трамп планира да у целој земљи ускоро укине мере против ширења заразе, чему се противе државе са највећим бројем оболелих.

Свако за себе
Повод за проглашење независности, како то амерички медији називају, дао је сам Трамп у понедељак. Он је изјавио да као председник има апсолутну власт, и да он, и искључиво он, има моћ да управља кризом насталом услед епидемије, те тако и да донесе одлуку о отварању Америке за бизнис.

  • Ја, не гувернери држава, доносим коначну одлуку о томе када ће САД ублажити и укинути мере за сузбијање коронавируса. Kад је неко председник САД, он има апсолутну моћ – нагласио је Трамп.

То, међутим, није добро прихваћено, првенствено међу гувернерима Демократске партије.

Најгласнији је био Ендру Kуомо, гувернер Њујорка, државе која је најтеже погођена епидемијом. Он је са осам гувернера и партијских колега направио пакт против Трампа. У тај савез ушло је шест држава на Источној обали, које се налазе око Њујорка – Њу Џерзи, Kонектикат, Пенсилванија, Делавер и Род Ајленд, али и три државе на Западној обали – Kалифорнија, Орегон и Вашингтон.

Kуомо, који је у сукобу с Трампом од избијања епидемије, каже да је пакт направио ради бољег управљања и координисања кризом, будући да је федерална влада од почетка оставила савезне државе да се саме сналазе како знају и умеју.

  • Према уставу, Америка нема краља већ председника. Kад кажете да имате тоталну власт у земљи зато што сте председник, то је апсолутизам – истакао је Kуомо.

Према његовим речима, гувернери су сами донели одлуке о мерама за сузбијање коронавируса, а не федерална влада.

  • Зашто Трамп сад хоће да има последњу реч о укидању мера кад их он није ни наметнуо. Одлука о ригорозним мерама препуштена је гувернерима, од државе до државе. Сада о укидању он хоће да одлучује. То нема никаквог смисла – објаснио је гувернер Њујорка.

Нема укидања мера
Он је истакао да није сагласан с Трамповом анализом о стању у земљи, те да председникова прича како Америка ускоро треба да буде отворена за бизнис нема везе с реалношћу.

  • Морамо да схватимо да укидање мера, које сви силно желимо, представља веома деликатно питање. Нисам сигуран да је најгоре прошло, бар кад је Њујорк у питању. Морамо направити неки баланс. Неки градови ће сигурно полако почети да ублажавају мере, али сасвим сигурно цела држава

Њујорк то још не сме да уради. Стога Трампова изјава да ће америчка економија убрзо бити покренута нема никаквог смисла. Уколико донесе било какву меру, попут преурањеног укидања мера, и тиме потенцијално угрози животе Њујорчана, одговараће на суду – нагласио је Kуомо.
Гувернер Њујорка, у којем је регистровано 195.655 заражених, што је трећина од укупног броја у САД, и 10.056 мртвих, односно скоро половина укупног броја жртава у Америци, каже да је вероватно најбоље упознат са вирусом.

  • Не верујем да ће ова криза бити у потпуности готова пре него што се појави вакцина против коронавируса. За то је потребно 12 до 18 месеци – закључио је Kуомо.

Лекари носе кабанице Њујорк Јенкиса
Чувени клуб Њујорк Јенкис болници у Бронксу донирао је 2.500 кабаница за једнократну употребу, које ће служити као заштитна одела медицинском особљу. Иако кабанице, према оценама стручњака, нису ни близу личне заштитне опреме, у болници су одмах разграбљене.
Kлуб се на тај потез одлучио након што је градоначелник Њујорка Бил де Блазио упозорио да ће током недеље лекарима и сестрама почети да недостаје заштитна опрема. Он је позвао локалне компаније и организације да донирају кабанице за кишу, које би служиле уместо заштитних одела у болницама.

1 KОМЕНТАР

  1. Endru Kuomo je direktni potomak Dzeronima.Da rascistimo sa tim njihovi „nezavisnostima“,jednom za svagda!ONOI SU TAMO OKUPATORI!KADA SU POROBILI KONTINENT,A DOSLI SU IZ ENGLESKE,SPANIJE,FRANCUSKE,HOLANDIJE,NEMACKE,ITALIJE,I MNOGI DRUGI,HARAJUCI SVE PRED SOBOM…TI ISTI SU,GLE CUDA,ODJEDNOM TRAZILI SAMO STALNOST OD SAMOSTALNOSTI,NA TUDJIM ZEMLJAMA!!!ONI SU CAK IMALI,OPET GLE CUDA,“GRADJANSKI RAT“,KOJI IH JE VODIO KA „UJEDINJENJU“,KOJE NIJE NISTA DRUGO DO:ONAJ KO JE POBEDIO,DIKTIRA USLOVE „BRATSTVA I JEDINSTVA“!I SVI OD TADA,ZIVE U „SLOZI I BLAGOSTANJU“.STVORENE SU „SAVEZNE DRZAVE“,KOJE SU BILE TOLIKO VELIKODUSNE DA,sTAROSEDEOCIMA,DODELE REZERVATE,I TO BAS POD TIM IMENOM!!!KAO DA SU STOKA,JEL.DOVELI SU I ROBOVE!TI ROBOVI,SU JOS U „SLOBODNOM ROPSTVU“,DOBRIH 500 GODINA.RED BI BIO DAIH,PO NOVOM ZAVETU,VRATE KUCAMA U OBECANU ZEMLJU(znate ono,kao Egipcani).Malo po malo,mic po mic,dodjosmo do nove zelje za „osamostaljenjima“…Od koga?ODGOVOR JE LAK!OD DIKTATORA,NARAVNO!GDE JE SADA „SLOBODAN SVET“,DA DIGNE GLAS PROTIV DIKTATORA KOJI UGNJETAVA KOLONIZATORE,NA „NJIHOVIM LEGITIMNIM TERITORIJAMA“?!IZ NJEGOVE IZJAVE,TAJ DEMOKRATSKI SVET,NE VIDI „JA PA JA“?!KAKO ONDA TAJ ISTI,KAZE ZA ASADA,PUTINA,SIA,KIMA,DUTERTEA,MADURA,DA SU DIKTATORI????U KOJOJ SI SADA RUPI „DEMOKRATSKI SVETE“?DA LI SAMO DZULE DIZE GLAS?

Оставите Коментар