Један од хиљаду Њујорчана већ је заражен, што значи да се вирус корона шири брже него у Италији и Ирану.

Град Њујорк је нови епицентар заразе вирусом корона, јер је ту регистрована трећина позитивних у САД, а вирус се шири пет пута брже него у другим деловима земље, преноси РТС писање америчких медија.

Један од хиљаду становника шире територије града већ је заражен, изјавила је координаторка Радне групе за борбу против вируса корона др Дебора Брикс. Шира територија Њујорка, према проценама, има више од 20 милиона становника, док у самом граду живи 8,5 милиона људи.

Густина становника један је од највећих проблема најмногољуднијег америчког града у овом тренутку, пише Њујорк тајмс, додајући да је у Њујорку већ сада проценат заражених већи него у Италији.

Разлог је градски превоз америчког мегалополиса и гужве у њему, изузетно посећени јавни паркови и зграде које изгледају као кошнице.

Гувернер државе Њујорк Ендру Куомо наредио је болницама да сместа увећају капацитете за пријем заражених за 50 одсто.

Само у понедељак пријављено је нових 5,000 случајева, што је број заражених подигло на 21.689 у ширем рејону, док их је у самом граду 13.119.

Од Ковид-19 у граду је до понедељка увече преминуло 125 људи.

Председник САД Доналд Трамп наредио је слање великог контигента средстава за заштиту од вируса корона (маски, рукавица, дезинфекционих средстава) и најавио да ће научне лабораторије у Њујорку убрзано радити на тражењу решења.

Он је исказао оптимизам у погледу ефикасности комбинације лека за маларију и антибиотика која се показала успешном на другим местима у свету.

Градоначелник Бил де Блазио затворио је школе у Њујорку 15. марта тек после доста притисака, а сада је изјавио да не треба очекивати да се ђаци и студенти врате у зграде пре 20. априла. Организована је онлајн настава.

За сада нема ограничења кретања становника на територији града, али се свима саветује да остану у кућама.

Ресторани и барови не примају госте, већ само достављају храну.

ДРАСТИЧАН СКОК БРОЈА ЗАРАЖЕНИХ

Број оболелих од коронавируса у Сједињеним америчким Државама драстично се повећао, те су САД тренутно треће на свету по броју случава.

У понедељак је регистровано 2.411 случајева, те је сада укупно 46.154 регистрованих.

Број умрлих се повећао за 29 током дана.

САД су тако престигле Шпанију по броју слулајева, али ова европска земља има проблем са великим бројем смртних случајева који је тренутно 2.311.

Оно што је у САД привукло пажњу јесте случај дванаестогодишње девојчице која је због тешког стања због коронавируса на респиратору.

Kако преноси Си-Ен-Ен позивајући се на њеног рођака Џастина Ентонија, Еми је 15. марта дијагностикована пнеумонија, а да су резултати теста у петак прошле недеље показали да је позитивна на вирус.

Она је од суботе на респиратору и њено стање је тренутно стабилно, додао је Ентони.

Сједињене Америчке Државе током прошле недеље одлучиле су да затворе границе са Kанадом, а председник Доналд Трамп

У свету је тренутно преко 380.000 заражених.

Прва земља по броју регистрованих случајева је и даље Kина, али је Италија пре неколико дана престигла земљу порекла вируса по броју смртних случајева.

У Србији је 249 заражених коронавирусом, а забележена су три смртна случаја.

Leave a Reply