Медицинска сестра из Чикага дала је отказ након што су је у њеној болници тражили да ради без маске, у недостатку заштитне опреме за здравствене раднике и поручила на друштвеним мрежама да “Америка није спремна“ за пандемију новог корона вируса.

Она је у сузама изнела свој случај у видео снимку постављеном на “Инстаграму”.

  • Данас сам дала отказ на послу. Отишла сам на посао и доделили су ме пацијенту оболелог од Ковида-19 на одељењу интензивне неге које је претворено у одељење за заражене. Ниједна од сестара не носи маске, чак ни хируршке, кад у ходницима размењују извештаје – рекла је Имарис, чије је корисничко име Nurse.iv.
View this post on Instagram

I chose ?? ???? today… ⠀ & my family members who have pre-existing conditions that wouldn’t get a ventilator if they contracted #COVID19 from me ⠀ I had a different idea in mind when I got to my #ICU this morning; I expected to see ALL OF OUR #NURSES & STAFF wearing #N95 masks but ?? ??? ??? ???????? ??… ⠀ Each ICU room had ‘make-shift’ ante-rooms attached to them created with plastic tarp & massive amounts of tape.. ⠀ A charge Nurse was passing out single N95 masks to nurses with a brown paper bag for them to store their mask in which was to be in inside their plastic ante-rooms & to ?? ??-???? ??? ??-??????? ??? ???… ⠀ I asked “well what if there’s possible contamination to that N95 mask..? What about my safety” ⠀ My manager told me “well our staff safety is our main priority right now … if we get enough masks, we may consider having staff wear surgical masks in the weeks to come..” ⠀ I replied, “But it’s Airborne… those surgical masks won’t protect us ..” ⠀ My manager then tells me “ we’ve kept up with the CDC & it is only when the COVID patient has any aerosol type treatments like a ventilator, nasal cannula, nebulizer etc that’s it’s airborne..otherwise it’s droplet ..” ⠀ I replied “& 90% of our patients are intubated, paralyzed, & positive for COVID.. people not even in the hospital environment are spreading it .. we have to assume everyone is infected..especially in the hospital environment, & ?? ??? ???? ???? ??? ? ??????? ???? ??” ⠀ I then told her of nurses wearing a surgical droplet masks on their units & now intubated & fighting for their lives … ⠀ Tears were streaming down my face & fog in my glasses at this point.. ⠀ I thought to myself.. ??? ???? ? ????? ???? ?? ??? ?????????, ?? ?????..? ⠀ I asked one last time pleading with tears in my eyes.. ⠀ “Can I please just wear ?? ??? ??? ????… I understand we have a shortage but I have my OWN ” ⠀ My manager told me that they couldn’t allow me to wear it. ⠀ So I gave report, & left. ⠀ America is NOT prepared & Nurses are NOT safe. Plz DM me any telehealth jobs.

A post shared by ❥ Imaris | Nursing & Lifestyle (@nurse.iv) on

Она је свом шефу рекла да има сопствену маску Н95, које пружају бољу заштиту од вируса.

  • Рекла сам му да разумем да је несташица, али да ме пусти да заштитим себе и да се осећам безбедно. Имам породицу којој се враћам кући,а делује да ствари не иду на добро – навела је уплакана Имарис.
  • Америка није спремна и медицинске сестре нису заштићене – додала је она.

Болнице широм Америке суочавају се са несташицом заштитне опреме што потенцијално доводи у опасност медицинске раднике од инфекције новим корона вирусом.

  • Веома сам фрустрирана и уплашена. Не зато што сам суочена са бригом о пацијентима позитивним на Ковид-19, већ зато што одлазим тамо неприпремљена, незаштићена. Иако имамо маске које су доступне, то нису праве маске које су потребне за бригу о таквим пацијентима – објашњава Зенеи Кортес, председница организације Уједињених националних медицинских сестара.

Она је додала да медицинске сестре користе одећу која није на нивоу потребне за бригу о зараженим пацијентима.

  • Из Центра за контролу и превенцију болести (CDC) рекли су да су марама или шал довољни да нас заштите од пацијената. А ми знамо да то није тако – истакла је Кортесова у јучерашњем разговору са америчким сенатором Бернијем Сандерсом, на чијој је “Јутјуб” страници постављен снимак.

Организација Уједињених сестара подржала је пре неколико месеци Сандерса за кандидата.

  • Да ли је Центар стварно то рекао? – упитао је Сандерс у неверици.

Кортесова је додала да су се медицински радници надали заштити од стране CDC и да су их изневерили. У упутствима CDC наводи се да је “непознато“ колико шал или марама могу да заштите од инфекције Ковида-19.

Здравствено особље може користити импровизоване маске (нпр. мараме, шалови) ради бриге о пацијентима са Ковидом-19 као последњим средством. Ипак, импровизоване маске се не сматрају заштитном опремом, јер је непознато колико оне могу да заштите. Ову опцију треба узети с опрезом – наводе из CDC.

Имарис је навела на “Инстаграму” да је очекивала кад је дошла на посао да ће сви имати маске, али да је нико није носио.

  • Сестра је прошла делећи маске Н95 са кесом како би се после ту ставиле и сачувале за поновну употребу током читавог дана”, навела је она.

Кад је, како каже, питала свог надлежног о могућој контаминацији тих маски, он је одговорио да је “безбедност особља тренутно главни приоритет“.

  • Ако добијемо довољно маски размотрићемо да особље носи хируршке маске у предстојећим недељама – навела је Имарис његов одговор.

Како је испричала, он је објаснио да се болница држи смерница CDC и да је то “само кад заражени пацијенти имају аеросолну врсту третмана, попут респиратора“. Кад му је одговорила да кад је 90 одсто пацијената “на цевчицама, парализовано и позитивно на вирус а људи који нису о болници га такође шире…. морају претпоставити да су сви инфицирани, посебно у болници, а нико нема маску која штити од капљица” које се преносе кашљањем.

Оставите Коментар