Војна база „Југ“ на Цепотини код Бујановца могла би лако да постане нови „трн у оку“ у односима САД и Србије, а све зато што је тај објекат најближи југу Србије и Kосову и Метохији, сазнаје Еспресо.

Према сазнањима нашег портала Вашингтон нема намеру да толерише било какво јако присуство оружаних снага Србије у близини границе са Kосовом и захтева од Србије да тај објекат буде преименован за обуку мировних мисија.

У склопу тих захтева САД је и одржана једна таква вежба под називом „Платинасти вук 2019“ пре три месеца у бази „Југ“.

На вежби је учествовало око 500 припадника оружаних снага Босне и Херцеговине, Бугарске, Мађарске, Италије, Северне Македоније, Румуније, Сједињених Америчких Држава, Словеније, Уједињеног Kраљевства и Србије.

  • Америка једноставно нема намеру да гледа српске оружане снаге у близини Kосова. Жандармерија је одатле већ исељена и често та база буде полупразна. Она је иначе изграђена на тактички веома повољном месту за Србију, а и у близини је Ниша и руског хуманитарног центра. Могуће је и да тај податак боде очи – каже нам наш извор.

Да се у Америци нешто озбиљно кува по питању базе „Југ“ говори и ничим изазвана објава на друштвеној мрежи одлазећег америчког амбасадора Kајла Скота:

„Укључујући стотине заједничких активности, милионе долара помоћи Владе САД, као и подршку да база Југ прерасте у регионални центар за обуку за учешће у мировним мисијама. Штета што српска јавност не чује пуно о овим активностима!“

Било како било база „Југ“ на Цепотини код Бујановца, највећа и најмодернија у региону.

База сама по себи јесте војни објекат, али је званично и за грађане општине Бујановац и околних општина требада буде развојна шанса за запошљавање имајући у виду да ћемо у нардној години професионализовати нашу војску и да ће овде бити смештено 1.000 професионалаца Војске Србије.

База „Југ“ удаљена је око пет километара од центра Бујановца, с леве стране аутопута Београд–Ниш–Врање–Бујановац који води према српско-македонској граници.

Kомплекс заузима око 35 хектара земљишта са 66 објеката, од чега су 44 објекта високоградње укупне површине око 22.000 квадратних метара. Војни комплекс надомак Бујановца осмишљен је за смештај око 1.000 војника, све потребне опреме, наоружања, борбених и неборбених возила, интендантске опреме и других средстава потребних за свакодневно функционисање савремене професионалне војне јединице. База такође поседује капацитете за обуку, логистичку подршку, одмор и спортске активности људства. Бази би ускоро требало да припадне и 96 хектара земљишта у њеној околини које ће служити за обуку.

Војна база“Југ“је тренутно најсавременији објекат касарнског типа који поседује Војска Србије. Од осталих касарни разликује се према концепцији и опремљености објеката, а највише просторија за смештај војника. Уместо спаваоница за више десетина припадника војске, објекти за смештај располажу собама са најчешће четири кревета и засебним мокрим чвором. База располаже комплексом спортских терена, рестораном капацитетета 2.000 места, амбулантом, котларницом, бензинском станицом и савременом радионицом за поправку возила. Поред тога база има довољне капацитете магацинског простора, гаража, стајанки и надстрешњица.

Оставите Коментар