У жељи за “транспарентном расправом”, како би се окончала “лаж” и “лицемерје”, белгијски политичари позивају на повлачење америчког, нуклеарног оружја из њихове земље.

Заиста, извештај Парламентарне скупштине НАТО-а открива неколико места у Европи где је размештено нуклеарно оружје.

Белгијске, еколошке странке позивају власти земље да разговарају о повлачењу америчког, нуклеарног оружја из ваздухопловне базе Клеине-Брогел, само 90 км од Брисела, наводи се у извештају Парламентарне скупштине НАТО-а. Белешка открива место нуклеарног оружја у Белгији, али и у Италији, Холандији, Турској и Немачкој.

“Потпуно транспарентна расправа”

Семјуел Коголати, члан белгијске странке Еколо, напомиње да та случајна открића само потврђују “јавну тајну”, да савезник Европске уније с друге стране Атлантика држи оружје за масовно уништење на белгијској територији. Политичар је инсистирао на организацији темељних расправа на ову тему.

“Захтевамо расправу, потпуно транспарентну и морамо да престанемо да лажемо … да зауставимо лицемерје”, рекао је белгијски политичар.

“Зар заиста желимо оружје за масовно уништење на нашој територији с неким попут Доналда Трампа на челу?” Упитао је Воутер де Вриендт, ког је цитирао Тхе Брусселс Тимес.

Џон Кромбез је такође подржао транспарентну и јавну расправу како би се коначно уклонило америчко нуклеарно наоружање с белгијске територије.

“Већина света спремна је за нуклеарно разоружање. Белгија није, а то је један од разлога зашто су купљени Ф-35. Дошло је време за транспарентне расправе на ту тему. Желимо да Белгија коначно одабере страну разоружања “, пише у објављеној поруци на друштвеној мрежи.

У исто време, белгијски дневник Де Морген цитира анонимни, војни извор који каже да Белгија има користи од тога и да би повлачење тог нуклеарног оружја било скупље од задржавања. Такође је нагласио потребу издвајања додатних средстава за одбрану.

“Присутност нуклеарног оружја у нашој земљи не кошта нашу земљу ништа – а ми смо за истим столом с великим момцима“, рекао је белгијски војни извор.

Тајна места америчког нуклеарног оружја у Европи случајно су укључена у извештај Парламентарне скупштине НАТО-а, који је написао канадски сенатор. Овај извештај је уклоњен и замењен.

Према копији, коју је у уторак 16. јуна објавио белгијски дневник Де Морген и пренео Wасхингтон Пост, “америчке нуклеарне бомбе су смештене у шест база: Клеине Брогел у Белгији, Бушел у Немачкој, Авиано и Геди-Торе у Италији, Волкел у Холандији и Инцирлик у Турској”.

Оставите Коментар