Дуго су чекани, али исплатило се – тенкови Т-72 МС сада су најмодернија средства ове врсте у оклопним јединицама Војске Србије. Током минулих недеља превожени су из Русије транспортним авионима типа Ил-76, а у суботу су у Нишу први пут представљени јавности. Реч је о руској донацији, поклону, најављеном пре пар година, али се њихова испорука одужила, једни ће рећи због спорих бирократских процедура, а други због тихог политичког противљења Запада набавци наоружања из Русије. До сада је испоручено 11 од 30 поклоњених тенкова овог типа. Министар одбране Небојша Стефановић јуче је изразио уверење да ће преостали тенкови бити у арсеналу Војске Србије током следеће године.

Први пут после осамдесетих година, када је развијен домаћи М-84, управо по узору на Т-72, наша војска располаже модерним тенком.

Али испоручени тенкови Т-72 МС, који су познати и под називом „бели орао”, дубока су модернизација тог основног, али и данас актуелног модела.

ВС је први пут добила тенкове који имају реактивну заштиту и могу да кроз топовску цев испаљују ракете. Осим тога има и митраљез у посебној малој турели, којим се управља даљински, из тенка, тако да посада није изложена ризику приликом отварања паљбе из овог оружја.

Потпуковник Горан Јовановић из Управе за развој и опремање (Ј-5) Генералштаба Војске Србије, на представљању ових тенкова је изјавио да је Т-72 МС тренутно најбољи на Балкану, па и ширем окружењу. У односу на тенкове М-84 значајно су унапређене маневарска способност, оклопна заштита и ватрена моћ.

– Уградњом мотора од 840 коњских снага, повећана му је покретљивост. Наш тенк М-84 и основна верзија тенка Т-72 имају уграђене моторе од 780 коњских снага. Уграђен је, такође, и аутоматски мењач који омогућава возачу да лакше управља и, у зависности од земљишта по којем се креће, има избор да ли ће брзине мењати ручно или аутоматски – истиче потпуковник Јовановић.

Оклопна заштита која је уграђена на тенку Т-72МС успешно штити тенковску посаду од различитих врста пројектила. Реактивни оклоп функционише тако што по удару гранате или ракете експлодира и експлозијом усмереном у супротном правцу неутралише или ослаби продор гранате или ракете.

Потпуковник Јовановић истиче да је суштина модернизације заправо у оптоелектронским средствима која омогућавају командиру и нишанџији да боље осмотре непријатеља, а самим тим и брже реагују на њега. – Командир рукује са нишанском панорамском справом која му омогућава осматрање око тенка 360 степени, независно од нишанџије, и он захваљујући томе може успешно уочити циљ на даљинама већим од шест километара. Нишанџија, такође, успешно може да оствари ватру на даљинама већим од шест километара, у зависности од врсте пројектила који користи – рекао је Јовановић.

Како се могло закључити на представљању ових нових средстава, они ће ући у састав новог, посебног тенковског батаљона. Русија је такође поклонила Србији 30 оклопних возила, четвороточкаша, типа БРДМ – 2 МС, од којих је до сада испоручено 10 и налазе се у саставу новоформираног Оклопно-извиђачког батаљона у Нишу.

Милан Галовић

Оставите Коментар