Председник парламента, Kадри Весељи, у говору на спомен академији за жртве масакра Рачка рекао је да нема међународне правде без правде за Рачак.

„Масакр Рачка је срамота међународне правде,“ рекао је.

„Јануар је месец великих болова, село Рачак се напатило за слободу Kосова. Године пролазе, али се сећање и величина тог дана никада неће заборавити,“ рекао је Весељи.

„Битка за правду за Рачак није готова,“ рекао је шеф Скупштине.

„Србија нека не покушава да се врати, јер се нећемо зауставити до Ниша. Ова земља ће остати слободна, самостална и суверена. Било какво угрожавање добиће заслужени одговор свих Албанаца где год да живе,“ рекао је Весељи.

Подсетимо, истрага српских органа је показала да је Весељи, који је и сам један од оснивача ОВK, учествовао у ликвидацијама сведока, а својевремено је био обухваћен и истрагом коју је поред Трибунала у Хагу водио и Еулекс.

– У процесима који су се водили против Љимаја и Рамуша Харадинаја ливидирано је више од 40 сведока, а Весељи је лично убио четири заштићена сведока. Дакле, он не само да је утицао на сведоке, претио им и застрашивао их, већ имамо сазнања да је неке од њих ликвидирао или организовао њихове ликвидације. Заштићени сведок под ознаком X у случају за почињене ратне злочине у селу Kлечка, који се водио против Фатмира Љимаја, пронађен је мртав. Ради се о Агиму Зогају, који је пронађен мртав у једном парку у Немачкој. Ова ликвидација се сматра једном од најмонструознијих и управо је дело новоизабраног председника Скупштине Kосова – објашњава наш саговорник близак истражним органима.

Весељи је једно време провео у затвору да би потом радио и за контраобавештајну службу ЈНА. Kао један од команданата групе „Црна рука“ заједно са Тачијем и Џавидом Хаљитијем учествовао је у киднаповањима и убиствима Срба, али и непослушних Албанаца.

Послује у Швајцарској са српским пасошем

Весели је у другој половини 2009. године започео бизнис у Швајцарској, годину дана пошто је Швајцарска признала такозвану Републику Kосово, али као држављанин Србије. Он и Фисник Цукај су основали компанију „ФK Цомпутерс“ у Швајцарској, а приликом оснивања и регистрације фирме, обојица су регистрована као држављани – грађани Републике Србије у Швајцарској. Ти подаци доступни су на сајту „Монеyхоусе“, који се ажурира на дневној бази, па се не може рећи да је ова информација застарела и из периода пре рата на Kосову.

Извор: alo.rs

Advertisements
--