Највећи бурек на Балкану направљен је у Нишу, а синоћ је бесплатно подељен грађанима Ниша на традиционалној манифестацији Дани бурека. Овај бурек у пречнику око два метра тежио је око 200 килограма, а није га било довољно колико је грађана хтело да окуси најомиљенију нишку храну.

Фото: М.С.
Фото: М.С.

Ако се мерило време од почетка сечења које су обавиле девојке из пекара док огромна тепсија није остала празна може се рећи да су Нишлије 200 килограма бурека појеле за 15 минута.

„Бурек се такорећи пекао цео дан, једва смо га донели из једне пекаре у Малоштшту. Прво смо секли крупну парчад, а онда смо смањили порције да би што више људи пробало. Брашно за овај бурек је донирало предузеће „Билби“ из Младеновца“, кажу из Уније пекара која је организовала манифестацију уз помоћ Туристичке организације Ниша.

Фото: М.С.
Фото: М.С.

Први подаци казују да је први бурек направљен у Нишу далеке 1498. године када је према записима Турчин Мехмед Оглу отворио радњу у близини нишке Тврђаве. За разлику од тада рецепт се променио па се поред брашна, воде и сира или неког другог састојка користи и свињска маст.

Фото: М.С.
Фото: М.С.

Бурегџијада траје до 19. августа увече, а до тада на кеју све посетиоце очекују штандови где се може купити бурек и забави програм код амфитеатра на нишком кеју.

М.С.

Извор: kurir.rs

Оставите Коментар