Агенти британске обавјештајне службе МИ6 одржали су пре десетак дана оперативни састанак у Подгорици, чија тема је била дестабилизација Србије и Републике Српске, ексклузивно сазнаје Борба. Састанку су присуствовали људи из опозиционог политичког живота те две државе. Према нашим сазнањима, за викенд је планиран сусрет на територији Републике Српске, у сусрет изборима који се тамо одржавају.
Тачније, избори у Републици Српској ће бити пробни балон за агенте МИ6 за главно финале њихових активности, а то су избори у Србији.
“Логистички и оперативни центар МИ6 је већ заживио у Сарајеву, а на јесен се планира отварање истог и у Подгорици. Офанзива агената МИ6 има стратешко упориште у тежњи да се медијским и оперативним ђеловањем ослаби утицај на Балкану, каже наш саговорник.
Мете напада обавјештајаца су Александар Вучић и Милорад Додик, председници Србије и Републике Српске, због својих веза са Русијом, али и Турском.
Kао што је Борба већ писала све активности црногорских власти су координисане са дипломатијом Велике Британије, како би се извршио додатни притисак на Александра Вучића, председника Србије и ослабила његова лидерска позиција на Балкану.
Режим у Подгорици је добио благослов Британаца и њихове службе, која је иначе и креирала аферу “државни удар”, да се преко Црне Горе дестабилизује Вучић и Србија. Управо је Вучић након тих сазнања захладнио односе са званичном Црном Гором. Све политичке и сваке друге акције црногорских власти директно су координисане из Лондона и то више није никаква тајна.
“Црна Гора је полигон МИ6 за рушење легитимно изабраних власти у Београду и Бањалуци. Зато је Подгорица и изабрана да се у њој одржи састанак агената МИ6 са људима из Србије и Републике Српске, истиче наш саговорник.