Медија центар, чији је власник Независно удружење новинара Србије, узео је позајмицу од шест милиона динара од фирме Multikom Group, делом у власништву Драгана Ђиласа. Председник НУНС Славиша Лекић каже да је за то знао, да је о томе обавестио Извршни одбор, али да је то била одлука Бранка Глигорића, директора Медија центра, пише портал Cenzolovka.rs, чији текст преносимо у целости:

Cenzolovka.rs/Медија центар
Cenzolovka.rs/Медија центар

Уговор између Медија центра, фирме специјализоване за организовање конференција, и Multikom Group Драгана Ђиласа потписан је недуго након што је крајем марта прошле године Вукашина Обрадовића на месту председника НУНС-а наследио Славиша Лекић.

У изјави за Цензоловку Лекић је рекао да је до ове сарадње дошло јер је Медија центар већ годинама у великим финансијским проблемима. У 2014. години његови дугови су, према подацима из извештаја о раду НУНС-а, били већи од 38 милиона динара. Највећим делом су се односили на неплаћене порезе, закуп, одржавање простора и изгубљене судске спорове.

Све то је оптерећивало и сам НУНС пошто је, као оснивач Медија центра, ово удружење закупац простора за који је постојао дуг од око шест милиона динара. Уколико би дошло до принудне наплате због неплаћања закупа, новац би са рачуна био скинут управо НУНС-у.

Због свега тога, решење се првобитно тражило у докапитализацији Медија центра.

„Ја сам разговарао са Глигорићем (Бранком, директором Медија центра, прим. аут.) и питао сам га да ли је изводљиво да се нађе мањински партнер који би имао 49 одсто власништва, а да ми утичемо на програмску концепцију“, објашњава Лекић. „Не сећам се да ли је био крај априла или почетак маја, звао ме је Глигорић на кафу и рекао: ‘Средио сам за Медија центар’. Питам га: Је л’ докапитализацију?’, каже: ‘Не, позајмицу’.“

бета

Према Лекићевим речима, ни он ни НУНС у тој причи нису учествовали пошто ово удружење, премда је оснивач Медија центра, нема право да се меша у његову пословну политику.

Уговор, у који је Цензоловка имала увид, потписан је 11. маја 2017. године између Multikom Group, који је као директор заступао Драган Ђилас, и Медија центра, који је заступао Бранко Глигорић. Износ позајмице је шест милиона динара и исплаћен је у три рате, у мају, јуну и јулу те године. Цео износ би требало да се врати до 10. јула 2020. године, без било каквих других обавеза.

Према Глигорићевим речима, Медија центру су само тражени биланси стања у претходне три године како би се доказало да уз приходе и дугове Медија центра може да се ова позајмица „исервисира“.

Глигорић каже да је у потрази за донаторима и спонзорима, Мултиком био само један од многих са којима је покушано да се направи договор.

„Послао сам прво њима мејл, па сам се чуо са Ђиласом. То је могло бити почетком 2017. године“, каже Глигорић и додаје да се са Ђиласом зна дуго, још док је овај био студент продекан.

С обзиром на то да Славиша Лекић тада још није постао председник, на питање да ли је о преговорима са Мултикомом обавестио Вукашина Обрадовића који је тек у фебруаре исте године поднео оставку на место председника НУНС-а, Глигорић каже да јесте.

Информер

С друге стране, Вукашин Обрадовић каже да је било разговора да се тражи решење у неком партнерству или проналажењу некога ко ће уложити у Медија центар, али да му имена нико није конкретно споменуо.

Садашњи председник НУНС-а Лекић за Цензоловку каже да није имао ингеренције да заустави потписивање уговора са Ђиласом, те да то није ни покушао. Додаје да је једино могао да Глигорићу пријатељски препоручи да не узме позајмицу, али да то није сматрао потребним.

„Одговорно тврдим да нити је тражен било какав уступак од НУНС-а, нити је НУНС спреман на уступак било какве врсте. Не према Ђиласу, него према било коме“, каже Лекић.

На питање да ли је видео уговор, он одговара да није.

„Уопште ме не интересује. Ја верујем директору. Питао сам: ‘Је л’ на рачун?’, рекао ми је: ‘На рачун’. Питао сам: ’Је л’ са уговором?’, каже: ‘Са уговором о бескаматној позајмици на три године’. Никакву даљу дебату нисам водио, нити сам тражио да проверавам. Уговор мора да постоји и траг новца мора да постоји“, објашњава Лекић.

Човек који је контролисао медије

Драган Ђилас је деценијама на различите начине пословао са медијима. Некадашња председница Савета за борбу против корупције Верица Бараћ означила га је као особу која је, захваљујући знатном утицају на тржишту рекламног простора, контролисала медије у Србији.

Ово се посебно односило на период владавине Демократске странке, када је Ђилас био један од њених највиших функционера и градоначелник Београда. Његово име се везује и за скривено власништво у дневном листу Пресс, што он и данас негира. У  интервјуу за истраживачки портал КРИК, међутим, рекао је да је финансијски помогао оснивање тих новина, као и многих других медија.

Бета

Оваква репутација Драгана Ђиласа није сметала Лекићу, као председнику Независног удружења новинара Србије, да прихвати позајмицу коју је Мултиком дао Медија центру:

„Медија центар је узео позајмицу од особе која није осуђивана и није под истрагом. Позајмица нема камату и треба да се врати у року од три године, без било каквог условљавања. То је моје лично мишљење“, каже Славиша Лекић.

О свом односу са Ђиласом, Лекић каже да му је овај много помогао при прављењу месечног магазина Статус.

„Зоран Ђинђић ми је обезбедио везу са штампаријом, а фирма Драгана Ђиласа ми је авансно платила рекламе за три месеца, за сваки број по 300.000. То је, наравно, у рекламама отплаћено“, прича Лекић.

Према Лекићевим речима, они данас немају близак однос и у последњих годину дана су се „видели једном, на кафи“.

„Он је такав човек, не гаји он баш пријатељства.“

БЕОГРАДСКЕ НОВИНЕ, ЈЕДНОМ И НИКАД ВИШЕ

Пред београдске изборе у марту ове године, појавиле су се Београдске новине као додатак дневног листа Данас. Текстови су се сводили на критику актуелне власти и Српске напредне странке, као и на промовисање Драгана Ђиласа, кандидата на тим изборима, и његових резултата док је био градоначелник Београда од 2008. до 2013. године.

Иако је на насловној страни било истакнуто да ће се ове новине појавити „ускоро редовно на киосцима“, то се није десило, и после избора су нестале.

Један текст за ове новине написао је и сам Славиша Лекић. Он негира да је уређивао тај додатак, мада су, поред њега, текстове за Београдске новине писали и његови блиски сарадници.

„Мени је тражен текст, не могу да кажем од кога. Тражено ми је да направим текст за новине, и када сам питао какве су то новине, речено ми је: ‘Правимо новине које ће се једном појавити и никад више’“, каже Лекић за Цензоловку.

Он објашњава и да је радо пристао да напише текст о Вучићу, да за то није тражио никакав хонорар и да га није интересовало што се то појавило у кампањи.

На питање да ли то има везе са позајмицом Медија центру, Лекић каже да нема.

С обзиром на то да је приватна фирма дала бескаматну позајмицу, без било каквог обезбеђења за то што је дато, поставља се питање који је њен интерес у свему томе.

Ђилас је у интервјуу за КРИК рекао да је помагао многим медијима у оснивању, баш као и Статусу и Прессу. Давао им је авансно новац, па уколико би медиј успео, порасла би вредност рекламног простора и Ђилас би тако зарадио. Губио би новац уколико би медиј пропао. Међутим, у овом случају, није јасно да ли би и како Ђилас зарадио.

„Без обзира на то што је у питању политичар, тајкун, тајфун, шта год, мислим да је он ипак човек. Мислим да је то основни мотив. Не мораш увек профитирати, помози људима у невољи“, одговара Лекић.

Драган Ђилас није желео да за Цензоловку говори о овој позајмици. Послао је само СМС: „Никада у животу нисам говорио о томе коме помажем и зашто, и немам намеру да такав став мењам.“

Извршни одбор обавештен о позајмици

Славиша Лекић каже да је на једној седници Извршног одбора НУНС-а о позајмици обавестио ово тело које би требало да руководи радом удружења. Према његовим речима, нико није био против те позајмице.

Предраг Благојевић, уредник нишког портала Јужне вести, и Јована Глигоријевић, уредница у недељнику Време, који су били на тој седници, за Цензоловку кажу да су лично имали проблем са позајмицом, али да јој се нису противили због тешке финансијске ситуације у којој се налази Медија центар.

„Колико се ја сећам, то је било пре него што смо прешли на дневни ред и Славиша нас је само обавестио о томе. Ми смо то примили к знању и нико нас није питао да се изјаснимо“, каже Јована Глигоријевић.

Она додаје и да им је Лекић рекао да је „он уложио напор да нађе начин да спасе Медија центар и да у том тренутку то још није била завршена ствар, али да има обећање од Ђиласа”.

Предраг Благојевић каже да је више пута тражио да се изврши екстерна ревизија пословања Медија центра и да се утврди право стање – међутим, то никада није урађено. Према његовим речима, проблеми са Медија центром су један од разлога због којих је касније напустио Извршни одбор.

„Позајмица је представљена као једино решење да се сачува НУНС, а да при том није нелегално“, каже Благојевић и додаје: „Људи могу да верују или не верују, али моје мишљење је да ако смо у том Извршном одбору Јована Глигоријевић, Жељко Бодрожић, Весна Малишић, ја, онда рачунам да он не може да потпадне под утицај Драгана Ђиласа или кога год ако постоји позајмица. Био сам сигуран с ким сам ту и знам да то не може на тај начин да утиче на рад НУНС-а.“

Извор: cenzolovka.rsinformer.rs

Advertisements