Када је средином 2008. године руско државно руководство одлучило да интервенцијом у Абхазији и Јужној Осетији стане у одбрану својих интереса и заштиту свог голоруког становништва ретки на Западу су у томе препознали наговештај повратка Русије међу озбиљне глобалне геополитичке играче.

Фото: Sputnik / Evgeniй Odinokov
Фото: Sputnik / Evgeniй Odinokov

Они који то нису схватили 2008., могли су то да схвате 2015. године када је Руска Федерација одлучила да подржи легитимно сиријско руководство у борби против исламског тероризма. Својим више него успешним учешћем на страни сиријских регуларних оружаних снага Москва је јасно показала Западу да се вратила на светску политичку сцену као озбиљна и респектабилна сила, без које се убудуће неће моћи решавати ниједан кључни међународни проблем.

Геополитички препород Русије на међународном пољу пратила је и њена унутрашња економска и безбедносна консолидација, њено све веће и дивљења вредно дипломатско умеће смиривања кључних међународних жаришта, њено покретање или учешће у покретању економских и безбедносних савеза будућности – БРИКС-у, Евроазијској економској унији, Новом путу свиле и Шангајској организацији за сарадњу.

Данас све више земаља жели јачање и продубљивање сарадње са Русијом, њен позитиван привредни и политички утицај данас више није присутан само на подручју бившег Совјетског савеза већ он јача на свим континентима – од Далеког преко Блиског истока, Европе, Африке па све до Латинске Америке.

Свеобухватном обновом руске државе и њеним величанственим повратком на међународну позорницу које је маестрално извео Владимир Владимирович Путин руски народ поново је добио нешто чиме може да се диви и на шта може да буде поносан. Добио је моћну, оснажену и јединствену руску државу, поново је стекао осећај народне (само)свести и повратио улогу историјске нације – нације која је позвана да свету донесе светло слободе!

У томе и лежи разлог овонедељне величанствене победе руске фудбалске репрезентације над Шпанијом у Москви. Тим који зна (да има) за шта да игра, тим коме је враћена вера у непобедивост своје државе, тим који зна да увек и свуда где игра игра са славу своје нације, то је победнички тим!

Русија је синоним за слободу!

Русија је синоним за победу!

Ура!

Данијел Игрец

Извор: vidovdan.org