ЛДП је данас најоштрије осудио протест мештана београдског насеља Борча испред пекаре у власништву грађанина албанске националности, организован због тога што је један од запослених на Фејсбуку објавио фотографију која симболише Велику Албанију.

– Данашња акција непознате групе људи током које је ширена мржња према нашим суграђанима албанске националности представља скандал и озбиљан позив надлежним органима да реагују – наводи се у саопштењу ЛДП.

Како додају из ЛДП, „забранити некоме слободу кретања, уништавати му приватну имовину и претити му само због тога што је друге националности не може бити прећутано“.

– Клима која се ствара погодна је за све видове екстремизма, и они који воде ову државу и њене институције морају реаговати. Ћутање о овом догађају може да буде увод у неке још горе ситуације, у којима неко може да изгуби главу зато што је другачији, другачије мисли или се изражава другачије у односу на већину – упозорава се у саопштењу ЛДП.

У саопштењу се додаје и да је „неопходна идентификација појединаца са данашњег скупа у Борчи, заштита људи који су били угрожени и јавна подршка премијерке ове земље, председника и градоначелника Београда“.

Један од учесника протеста рекао је раније данас Тањугу да је фотографија двогрлог орла коју је на Фејсбуку објавио један од запослених настала пре две године, у центру Београда, али да су учесници протеста за њу сазнали пре три дана.

Казао је да су се грађани окупили јер су били револтирани фотографијом и да то сматрају непоштовањем и промовисањем Велике Албаније.

ЛСВ: Показати нулту толеранцију према екстремизму

Лига социјалдемократа Војводине затражила је данас од државних органа „да се супротставе националистичким групама које врше притисак на грађане албанске националности“, реагујући на протест мештана београдског насеља Борча испред пекаре у власништву грађанина албанске националности.

– На друштвеним мрежама се појавила информација да група грађана протестује испред пекаре у Београду која је у власништву грађанина албанске националности. Овакви националистичких изгреди су, пре свега, противни Уставу и законима Србије – наводи се усаопштењу ЛСВ.

У саопштењу се наводи да држава мора да заштити имовину и све грађане Србије, као и да санкционише појединце који нарушавају правни систем државе.

– Данашњи протести у Београду шаљу веома лошу слику о Србију и баш зато је потребно показати нулту толеранцију према екстремизму – сматрају у ЛСВ.

Група мештана Борче протестовала је раније данас испред пекаре „Рома“, јер је један од запослених у том објекту на Фејсбуку објавио фотографију на којој показује двоглавог орла – симбол Велике Албаније.

Власник пекаре „Рома“, Мон Гјурај, изјавио је да је за фотографију и сва дешавања сазнао преко друштвених мрежа и да није био упознат са понашањем запосленог у време настанка фотографије.

Оставите Коментар