Западне службе, Драган Ђилас и његов главни сарадник Бошко Обрадовић имају план да епископа Григорија промовишу у председничког кандидата који би, према њиховим замислима, могао да сруши Александра Вучића.

Због тога су Ђилас и Обрадовић у неколико наврата организовали састанке са епископом франкфуртским и све Немачке како би га наговорили да скине мантију и на велика врата уђе у политичке воде. Њима, тако бар они виде, на руку иде то што и сам Григорије, још откако је био владика захумско-херцеговачки, а откако је премештен у Немачку посебно, не пропушта прилику да даје политичке изјаве и напада садашњег председника Вучића и актуелну власт.

ОТВОРЕНА ВРАТА

Према сазнањима Српског телеграфа из поузданих извора блиских лидерима СЗС, Ђилас и Обрадовић уверени су да ће своју стратегију успети да реализују јер иза ње стоји и део западних служби којима је Григорије и те како близак.

  • Они су се владиком Григоријем видели неколико пута. Он није одмах пристао на њихову идеју, међутим, по каснијој динамици састанака јасно је да је оставио широм отворена врата да до договора дође – каже наш извор.

Тиме би, објашњава он, Ђилас пре свега убио две муве једним ударцем јер он Григорија, као црквеног великодостојника, види као човека од утицаја, док би он могао да се донекле повуче у други план, свестан да никако није омиљен међу бирачима.

  • Григорије је већ дуго близак западним службама и агентурама, па и са те стране ветар дува у ова једра. У свим тим комбинацијама изузетно важну улогу има и Ђиласов кум Млађан Ђорђевић, преко којег је и вршен притисак унутар Цркве да се на све ово пристане и да се, да тако кажем, склопе коцкице. Ђорђевић је, иначе, преко владике Амфилохија веома близак с Григоријем. Уосталом, видите да је Григорије ових дана више у Црној Гори на литијама него у Немачкој – додаје наш извор.

Подсетимо, Григорије (световно Младен Дурић) себе је већ препоручио за вођу опозиције кроз аутобиографску књигу „Гледајмо се у очи“, коју је објавио прошле године, а у неким деловима више личи на политички памфлет. У том тону говорио је и у неколико интервјуа за опозиционе недељнике.

ОДГОВОР ВЛАДИКЕ: „НЕ“

Аналитичар Зоран Спасић истиче за Српски телеграф да га не чуди што је двојац Ђилас-Обрадовић изабрао баш Григорија за своје планове.

  • За Григорија је познато да се увек стављао на страну опозиције, откако на власти није Борис Тадић. Обрадовићу и Ђиласу одговара таква личност, коју могу и да купе зарад најпримитивнијих метода манипулације, пошто знају да су Срби верујући народ који ће да се прими на тако нешто – каже Спасић.

Предраг Рајић из Центра за друштвену стабилност поручује да га не би изненадило да се владика промовише у политичког лидера, на сличан начин као што то ради Амфилохије у дослуху са Милом Ђукановићем.

  • Григорије се очигледно не држи завета, већ би желео да се бави политиком на најактивнији могући начин да би објединио све овоземаљске моћи и спроводио политику која је њему блиска. Он никада није крио да је био близак Борису Тадићу, па су његове амбиције свакако безграничне – закључује Рајић.

Владици Григорију, Ђиласу и Обрадовићу послали смо питања, али одговоре нисмо добили.

Е. С. Т.

Leave a Reply