Портал IstorijaSrbije.rs вам ексклузивно објављује један од докумената који се до сада није могао видети, а који доказује умешаност кардинала у ратне злочине почињене над Србима у НДХ.

Папир до којег је портал IstorijaSrbije.rs дошао јасно показује да је Алојзије Степинац, којег Хрватска жели да прогласи за светитеља, знао за сва злодела која су се дешавала у Јасеновцу, али и читавој НДХ током Другог светског рата.

Портал IstorijaSrbije.rs дошао је у посед документа у коме се јасно види да је кардинал Алојзије Степинац, не само што је знао, већ је ишао и корак даље и издавао „потврде за масовно покрштавање Срба у НДХ и њихов прелазак у католичанство„.

У овом документу јасно се, наиме види да је кардинал Степинац дао зелено светло на покрштавање српске породице Меанџија.

Да ова српска православна породица из околине Глине 28.11.1941. године буде покрштена и да она која је до тада славила Светог Јована пређе у католичанство, благослов и мур је дао лично Алојзије Степинац.

Покатоличавање Срба на подручју Независне Државе Хрватске за време Другог светског рата (1941-1945) било је саставни део антисрпске политике и антиправославне политике Хрватске католичке цркве.

СТРАТЕГИЈА ПОКАТОЛИЧАВАЊА СРБА

Покатоличавање је било осмишљено и спровођено у склопу стратегије решавања српског питања у Хрватској.

  • По којој је једну трећину Срба требало побити
  • Другу трећину протерати
  • Преосталу трећину покатоличити и похрватити

По том основу, покатоличавање је представљало саставни део политике усташког режима према српском народу.

Ради што бржег похрваћивања, усташки режим је почетком 1942. године створио такозвану Хрватску православну цркву, која је требало да послужи као додатно средство за спровођење асимилације.

Принудно покатоличавање православних Срба, односно њихово присилно превођење из православља у католицизам, спровођено је систематски, уз употребу свих средстава и уз учешће државних и војних власти НДХ, као и знатног дела католичког клера.

У томе се посебно истакао клерофашиста Јанко Шимрак, гркокатолички крижевачки бискуп, који је почевши од 1941. године, заједно са загребачким надбискупом Алојзијем Степинцем учествовао у раду посебног одбора за спровођење покатоличавања.

СТЕПИНАЦ ЈЕ О СВЕМУ ОБАВЕСТИО И ПАПУ

Алојзије Степинац у писму папи Пију XII у писму од 18. маја 1943. године наводи да је у НДХ покрштено око 250.000 православних Срба.

Покрштавање је вршено насилно, јер многи Срби нису имали избора, могли су или да буду покрштени или да буду убијени. Доста их је, чак, побијено и после покрштавања.

Дарко Злојутро

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар