Црногорски режим, чију базу чине ДПС и странке мањина, спроводи тиху чистку официра, подофицира и војника српске националности из Министарства одбране и Војске Црне Горе.
Припадници оружаних снага у овој држави који су рођени у Србији, као и сви који се изјашњавају као Срби, изложени су притисцима, прогону, претњама пензијама и отказима.

Према нашим информацијама, овим методама су били запрепашћени чак и команданти НАТО, који су Подгорицу упозорили да је ова врста сегрегације недопустива у овој војној организацији.

Нови талас антисрпског шовинизма режима у Подгорици, после Цркве, просвете и дискриминације на радним местима, прелио се и на систем одбране. Kако сазнајемо, у оквиру Министарства одбране Црне Горе формирана је неформална категорија тзв. потребног вишка, у коју су сврстани припадници војске рођени у Србији, као и сви просрпски расположени војници и официри који не испуњавају услове за пензионисање, а за њих не постоји место у формацији.

– Они су изложени великом притиску да слепо следе званичну црногорску политику, јер се ангажују само “по указаним потребама” – објашњава саговорник “Новости” из војног врха Црне Горе. – У случају изношења било каквог другачијег, а посебно просрпског става, у сваком тренутку им прети раскид уговора. Министарство одбране често шаље у пензију људе из ове категорије, а као метод освете, претходно их поставља на нижа формацијска места, због којих добијају ниже износе пензија.

О размерама антисрпске хистерије у најмлађој европској држави и чланици НАТО сведоче и иступи заменика команданта Морнарице Црне Горе, капетана фрегате Јонуза Јусуфа, који се не устеже ни од отворених претњи свим колегама наклоњеним Србији.

– Ни за кога ко србује и шешељује неће бити места у Војсци Црне Горе. Нека знају да за њих неће бити напредовања нити упућивања у мултинационалне операције – рекао је недавно Јусуф на једном од састанака.

Оружане снаге Црне Горе, како преноси наш извор, поред дициплиновања у “монтенегринству”, неформално утичу на официре и војнике српског порекла да самоиницијативно напусте војну службу, при чему злоупотребљавају њихова нерешена статусна питања, проблеме са издавањем докумената…

Режимски шовинизам, као и испрва тиха, а затим све отворенија сегрегација Срба, све је чешће камен о који се саплићу односи између Београда и Подгорице. Из “српске Спарте” све гласније се указује на системску дискриминацију у запошљавању, посебно у јавном сектору, грађанским обавезама, коришћењу језика и писма… Највећи проблем Србима у Црној Гори, међутим, представља прокламована идеологија “монтенегринства”, која подразумева слепу подршку актуелној власти, сваки отклон од Србије и критика НАТО, неговање изузетно блиских односа са Приштином, Тираном, Загребом…

– Сви ови примери сведоче о правој природи Ђукановићевог аутократског режима – каже универзитетски професор Дејан Мировић. – Уцене, притисци, манипулације и политичке и научне злоупотребе саставни су део духа актуелне црногорске политике. Режим суочен са падом популарности, а са истрошеним ресурсима евроатлантских идеја, појачава притисак на све који се не уклапају у општи концепт, чак и у оружаним снагама.

Мировић указује да би политички положај српског народа у Црној Гори требало да буде тема за размишљање и у Београду, који има обавезу да узме у заштиту свој народ.

Анализе о поштовању права српског народа у Црној Гори дају изузетно лошу слику. Иако су Срби трећина укупног становништва, њихов проценат на радним местима у јавној управи је испод седам одсто. Српски народ “закуцан” је на нивоу локалне самоуправе и уопште нема приступ руководећим јавним функцијама. Митрополија црногорско-приморска, као органски део СПЦ, непрекидно је на мети режимских напада, а исто важи и за ћириличко писмо, које је готово протерано.

Шовинистичке страсти посебно се распаљују у изборним годинама, а тежи се и маргинализацији Срба у сфери културе, информисања и уметности. Подизање заставе Црне Горе на јарбол у седишту НАТО у Бриселу био је знак и за тихо чишћење Срба и из оружаних снага.

– Сви војници који су били ангажовани под уговором, а национално се изјашњавали као Срби или опозиционари, остали су без посла у Војсци Црне Горе. То се дешава у професиналној војсци, која је недавно увела могућност добровољног служења војног рока. Мисле ли надлежни да ће се ико од Срба пријавити да добровољно служи војни рок? То више није Војска Црне Горе, него црногорска војска – упозорава и народни посланик црногорског парламента Страхиња Булајић.

Права Срба у Црној Гори су на најнижем нивоу од 2006. године – наведено је у последњем извештају о политичким правима српског народа у региону, који сваке године објављује Напредни клуб. У овој публикацији се наводи низ метода маргинализације наших сународника, али и констатује да шовинизам црногорске власти Србима не дозвољава чак ни права на која рачунају припадници националне мањине.

Горка шала да се у званичној Црној Гори може лакше срести кинески него српски језик пуни смисао добила је у црногорским оружаним снагама. Ћирилица је одавно протерана из званичне кореспонденције, али ту није крај. Министарство одбране је за израду званичних докумената у Војсци Црне Горе системски забранило употребу кодног распореда “Латиница-Србија” на рачунарима и наложило обавезно коришћење опције “Латиница-Хрватска”.

Оставите Коментар