Прелиминарни резултати научномедицинске студије показују пораст учесталости малигдних болести, а нарочито леукемије код деце од пете до девете године.

Број оболеле деце од малигних болести крви и мозга у значајном је порасту и од 1999 године је сваке године све већи.

Даница Грујичић, начелница Одељења за неуроонкологију Клиничког центра Србије, која је и члан Комисије за истраживање последица НАТО бомбардовања, каже да су клиничари увидели да су болести чешће, да захватају све млађу и млађу популацију и да су агресивније.

То је посебно било изражено између 2007. и 2012. године и то посебно када су тумори мозга у питању.

– Ми знамо да је наступило огромно загађење у априлу 1999. Чак је и садашњи руководилац УНЕП-а, који је био тада овде рекао да се ради о еколошкој катастрофи, регионалних размера. Да је геноцидно то што су урадили говори и сама чињеница да су гађали све оне циљеве који су били на мапи хазарда. На ту мапу се стављају постројења која ако уништите некаквом експлозијом, она доводе до еколошке катастрофе. Они су то намерно радили. Намера геноцидна, они су од нас направили један ескпериментални полигон – навела је Грујичићева.

Како је додала, оно што мора да се уради јесте да се изврши једно детаљно и математички прецизно испитивање.

– Колико је токсичних материја било у ком постројењу, питање је хоћемо ли икад добити податак колико су они испустили осиромашеног уранијума. Са проласком времена то је све теже, али постој стручњаци који тачно могу да разликују историјска загађења и нова загађења, може се тачно одредити шта припада загађењу од Чернобиља, шта од НАТО бомбардовања. Речено нам је да је фомирано координационо тело ида су четири министарства потписала сарадњу, прикупити податке, ту војска има најважнију улогу. Треба да добијете податак од хемијских индустрија колико је материја било. И онда да се види где је загађење било највеће – нагласила је она.

Говорећи о случају да су девет од десет војника који су чистили исто место где је пао пројектил настрадали од исте болести, наглашава да у случајности не верује.

– Ви у Србији више немате породицу која нема неког оболелог од малигних болести – нагласила је она.