Генерални директор ЈП „Србија шума“ Игор Брауновић, који је и председник Удружења „Наша Дрина“, најзаслужнији је што је шумар ШГ „Пећ“ и јунак са Кошара Милош Ћирковић, који је остао да брани своје огњиште и после повлачења Војске Југославије са Космета, добио прво спомен-знамење крај дринског језера. Оно се налази у селу Читлуку, надомак Малог Зворника, крај друма који води према Тари, Златибору и Јадрану, односно Лозници, Шапцу, Београду…

  • Ово је велика ствар за све нас – прича нам Миле Самарџић, угледни шумар, чији је генерални директор Брауновић, и речју и делом, показао како се чувају успомене на најбоље међу нама.
  • Ово јесте први споменик Ћирковићу у част, али сам сигуран да ће бити подигнути и на другим местима, са обе обале Дрине, и верујемо да ће у многим градовима и селима бити називи улица по том див-јунаку.

Брауновић је појаснио и зашто су решили да први споменик јунаку са Кошара буде крај прелепе Дрине:

  • Ово је река коју ми Срби сматрамо кичмом српскога народа, иако у последње време многи светски преваранти покушавају да нам држе „часове анатомије“. Морамо им рећи да кичма не може бити нигде другде, него по средини, као што и срце наше не може бити нигде на другом месту, но тамо где га је Милош оставио. Оставио да нас сећа и да никад не заборавимо и да сваки од вас, браћо моја шумари, буде Милош.Да носи и име и срце Милошево и да чува сваку стопу, сваки педаљ ове земље, јер другу немамо. Да чува плућа, плућа српскога народа, што је задатак нас српских шумара. Не слушајте оне који нам нуде да заменимо оно што је наше, за оно што је вазда наше. Јер наша је земља тамо где су кости наших прадедова. И тако ће бити док иједан Милош хода.

Историчар из Лознице Миодраг Деспотовић, директор Средње економске школе и председник Удружења „Завичај у срцу, Србија у срцу“ рекао је да као професор даје организаторима највишу оцену.

Додао је да је као Србин и човек, дубоко ганут пажњом, која је светао пример како морамо да се сећамо и подсећамо наших див јунака.

  • Мудар је Игор Брауновић, јер је на овај начин довео Милоша јунака са Кошара, до јунака са Мачковог камена и Дрине, до оних на левој обали Дрине, који су у одбрамбено- отаџбинском рату пали бранећи свој род и огњишта и који су створили Републику Српску – каже Деспотовић.
  • Само тако можемо да рачунамо на светлу будућност.

Владимир Митрић

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар