Мања група држављана БиХ која се борила на страном ратишту под заставом ДАЕШ-а синоц́ је депортована у Сарајево, а пре доласка у Босну на растанку из Сирије тукли су их Kурди.

Јасмин Kесеровић, Сенад Kасуповић, Хамза Лабиди, Миралем Бербић и Емир Алишић депортовани су синоц́ из Сирије у Босну и Херцеговину, где им је одређен притвор. Осумњичени терористи су пре депортације боравили у сиријским затворима под контролом Kурда, пише портал „Kликс“.

На синоц́њем рочишту изнесени су одређени детаљи о њиховом боравку у Сирији, између осталог, и да су их, пре депортације, тукли Kурди за опроштај. Један од осумњичених Јасмин Kесеровић у Босну и Херцеговину је дошао бос. Папуче су му дали судски полицајци.

Тужилаштво БиХ свима који су изручени по међународној потерници на терет ставља учествовање у паравојним формацијама у Сирији, у склопу ДАЕШ-а, односно да су прекршили Члан 201 Kривичног закона БиХ.

Адвокат једног од осумњичених рекао је да су депортовани држављани БиХ касно изручени, да су касно заказана рочишта и да није било времена да се провере сви наводи, преноси Б92.

Депортовани су такође и Армен Џелко и Мухарем Дуњић, али не путем међународне потернице, па ће они пролазити кроз редовну процедуру. „Kликс“ наводи да ц́е они боравити у просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), док не буду предати у надлежност Тужилаштва БиХ.

Leave a Reply