Ако се у потпуности буду спроводиле и поштовале све уведене мере, епидемија корона вируса у Србији ће за месец или два бити под контролом, кажу кинески стручњаци у борби против Ковида 19 који бораве у нашој земљи, уз оцену да ситуација у Србији даје много више оптимизма у поређењу са Италијом и Шпанијом јер је, како истичу, држава уложила велике напоре и показала добар приступ у превенцији и контроли епидемије.

Кинески експерти предлажу увођење ригорознијих мера, попут продужења полицијског часа на 24 сата, појачану контролу кретања грађана који долазе из иностранства и смештање свих заражених из кућне изолације у привремене пољске болнице.

Шеф делегације кинесог тима стручњака из Кине,међу којима су епидемиолог, пулмолог, психолог и специјалисти других области, који су пре две недеље дошли у Србију, Пенг Џићијанг каже да је раст броја заражених у нашој земљи резултат повецаног броја тестираних особа.

  • Како се повећава број тестираних тако се повећава и број потврђених случајева вируса Ковид 19, а самим тим је и већи број хоспитализованих пацијената – каже Пенг.

Према његовим речима, да би Србија ставила епидемију под контролу потребна је јача контрола грађана који долазе из иностранства и напомиње да би они требало да буду у колективној, а не у кућној изолацији.

  • Уколико се извор заразе не стави под контролу и ако се не буду доследније спроводиле мере карантина, епидемија може да се продужи на дужи рок – напомиње Пенг који је заменик директора Института за превенцију и контролу заразних болести при Центру за контролу и превенцију болести провинције Гуангдонг.

Како каже, број заражених у Србији расте, али брзина тог раста није прогресивна што, истиче Пенг, показује да мера забране кретања ипак даје ефикасне резутате.

Додаје да су у Кини примењиване строже мере забране кретање гарађана који долазе из иностранства како би се избегло стварање нових заришта.

  • Ако се продужи трајање полицијског часа и уведу строже мере епидемиолошког надзора и контроле кретања, то ће много боље утицати на стављање епидемије под контролу – каже Пенг.

Сматра да пацијенти са блажим симптомима инфекције не треба да буду у кућној изолацији, већ да буду смештени у мобилне болнице како би се спречило ширење заразе на чланове њихових породица.

Оставите Коментар