Европски суд за људска права једногласно је утврдио је да је Грчка прекршила право на брак када је поништила брак закључен између бивших зета и свастике и наложила тој земљи да им исплати одштету.

Георгиос Теодороу (68) и Софија Тсотсороу (62) из Коропе, тужили су Грчку јер су им грчки судови поништили брак због блиског побочног сродства, с обзиром да је Софија сестра Георгиосове прве жене П.Т. са којом је формално био у браку 30 година и има ћерку.

У пресуди Европског суда, која је данас објављена на његовом сајту, наводи се да је поништавањем брака прекршено право на брак гарантовано Европском конвенцијом о људским правима.

Ова пресуда је основ за закључење новог валидног брака између непризнатих грчких супружника.

Георгиос Теодороу и његова прва жена П.Т. венчали су се 1971. а развели су се 30 година касније одлуком Атинског окружног суда 2001. године, који је утврдио да од 1996. живе раздвојено. Коначно су разведени 2004. године.

Теодороу се већ 2005. године оженио сестром своје прве жене, Софијом Тсотсороу у религиозној форми, али се следеће године П.Т. жалила јавном тужиоцу, тврдећи да је брак ништав (неважећи) на основу брачног сродства између два супружника.

Окружни суд је 2010. године поништио брак на основу члана 1357. Грчког грађанског законика, који посебно забрањује брак између особа повезаних побочним сродством до 3. колена.

У својој одлуци суд је истакао да су подносиоци представке били сродници у 2. степену побочног сродства. Виши судови у Грчкој су такође одбили њихове жалбе, па су се непризнати супружници 2015. године жалили Европском суду.

Европски суд је закључио да је „поништење њиховог брака несразмерно ограничило њихово право на склапање брака до те мере да је нарушена суштина тог права“.

Досудио је подносиоцима представке по 10.000 евра на име нематеријалне одштете, као и по 4.120 евра на име трошкова поступка, са каматама.

Суд је у образложењу одлуке подсетио да међу државама чланицама Савета Европе постоји консензус у вези са брачном сметњом када су у питању сестре и бивши зет и посебно обратио пажњу на то.

Као друго, суд је имао у виду да овај пар није наишао на препреке када је склапао брак као и да националне власти том браку нису ништа приговориле у време закључења.

Поред тога, суд подсећа да грчки закони траже испуњење низа процедуралних захтева пре закључења брака, поред осталог да будући супружници јавно објаве своје намере, а у овом случају никаквих приговора у то време није било.

П.Т. се жалила тужиоцу тек након годину и пет месеци од закључења брака, а он је реаговао седам месеци касније, односно скоро две године након закључења брака.

Када су у питању аргументи грчке владе, који се тичу „биолошких чињеница“ и ризика од збрке, Европски суд је закључио да ти проблеми нису настали у овом случају.

„Није јасно које су то тачно ‘биолошке чињенице или практични ризици од збрке’ који спречавају подносиоце представке да буду у браку, с обзиром да нису крвни сродници и да нису имали заједничку децу“, напоменуо је суд у Стразбуру.

Такође, поводом аргумента Владе да је постојала потреба за комуникацијом између чланова породице и спољног света, Европски суд је приметио да Влада није прецизирала на који начин би забрана овог брака могла да помогне или да служи таквој комуникацији.

Суд је подсетио и да су подносиоци представке тренутно лишени свих права која имају брачни другови, а која су, ипак, уживали 10 година.

Иначе, у Србији је брак између бивших зета и свастике дозвољен.

Оставите Коментар