Европска унија не признаје Александра Лукашенка за председника Белорусије и припрема санкције против званичника владајућег режима у тој земљи, рекао је данас високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борел.

„Сматрамо да избори 9. августа нису били поштени и не признајемо Лукашенка за легитимног председника Белорусије“, рекао је Борел у расправи на пленарној седници Европског парламента у Бриселу, објавиле су агенције.

„Управо доносимо санкције за значајан број одговорних за насиље, репресије и фалсификовање изборних резултата“, додао је.

„Те санкције требало би да буду усвојене пре Европског савета 24. и 25. септембра у Бриселу ако желимо да сачувамо европски кредибилитет“, рекао је шеф европске дипломатије. Одлука се, како је из седишта ЕУ пренела агенција Хина, очекује на састанку министара спољних послова ЕУ у понедељак у Бриселу.

Европска унија такође преиспитује односе с Белорусијом како би „идентификовала подручја у којима би контакти требало да буду суспендовани или размотрени, оне у којима има интерес да учествује и да их чак интензивира и подржи белоруски народ и цивилно друштво, као и подручја у којима може пружити додатну помоћ ако се догоди еволуција према новој демократској Белорусији“, рекао је Борел.

Оставите Коментар