Северна Кореја обележила је данас 105. година од рођења свог оснивача Ким ил-Сунга војном парадом у Пјонгјангу, у тренутку када расту напетости у региону због нуклеарних и ракетних програма те земље

Током параде Северна Кореја представила је, како се чини и нову интерконтиненталну балистичку ракету (ИБЦМ).

Обучен у тамно одело, севернокорејски лидер Ким Џонг-ун изгледао је опуштено и смејао се са сарадницима, док је посматрао велику параду поводом Дана Сунца на главном тргу у Пјонгјангу, преноси Ројтерс.

Ким се није обратио хиљадама окупљених војника и цивила, али је његов блиски сарадник Чо Рјонг-хе поновио да ће Пјонгјанг реаговати на било какву провокацију, навео је АФП.

– Спремни смо да одговоримо на свеопшти рат свеопштим ратом и спремни смо да узвратимо нуклеарним нападима у нашем стилу на нуклеарне нападе – упозорио је он.

AP Photo

Током параде, војници су марширали, а могли су се видети и тенкови, системи за лансирање ракета и друге врсте наоружања, док су авиони у 105 формација прелетали изнад глава присутних.

Како наводи Јонхап, позивајући се на телевизијске снимке, камион с објектима налик ракетама прошао је кроз главни градски трг испред севернокорејског лидера Ким Џонг-уна ии других виских званичника комунистичког режима.

– Иако није потврђено шта је унутра, постоје снажне индиције да је то нова ИБЦМ Северне Кореје – наводи јужнокорејска агенција.

За разлику од неких других парада, на овој нису били присутни кинески званичници.

Кина је главни савезник Северне Кореје, али се изјаснила против севернокорејских ракетних и нуклеарних проба и подржала санкције УН против те земље.

Уочи данашње прославе 105. година од рођења Ким ил-Сунга, примећен је пораст напетости у региону, као и страх западних званичника да би највећи национални празник те земље могао да буде повод за нову, шесту нуклеарну пробу Пјонгјанга.

Војска Северне Кореје запретила је јуче да ће „немилосрдно опустоштити“ САД уколико одлуче да нападну ту земљу.

Претходно је америчка телевизија Ен-Би-Си њуз, позивајући се на упућене обавештајне америчке званичнике, објавила да су САД спремне да покрену превентивни удар конвенционалним наоружањем на Северну Кореју уколико дође до још једног нуклеарног теста.

Пентагон је одбио да коментарише тврђе америчке телевизије Ен-Би-Си њуз.

Извор: informer.rs