Глумац Миодраг Радоњић каже да се гадио себи док је носио униформу Ослободилачке војске Косова (ОВК) у српско-руском филму „Балканска међа“, у коме игра албанског терористу Амира.

Ова ратна драма Андреја Волгина већ је приказана у Москви, док је београдска премијера заказана за сутра увече у Центру „Сава“. Филм је инспирисан догађајима из 1999. године, када су руске мировне снаге заузеле аеродром „Слатина“ у Приштини.

Негативац, али важан

– Било ми је чудно да играм албанског терористу Амира, односно припадника ОВК. Када сам на себе навукао костим на којем је био знак ОВК, обузело ме је осећање које ме је у први мах збунило. Онда сам схватио да себи изгледам одбојно – почиње причу Миодраг и објашњава да се, без обзира на то што се гнушао ОВК униформе, потрудио да што верније одигра овог злочинца:

– Као и у претходним улогама, и у овој сам дао све од себе да оправдам лик. Амир је важан за саму причу, иако је негативац.

Фото: Информер ДН
Фото: Информер ДН

Глумац је био првак Србије у џудоу и истиче да му је тај спорт омогућио да лакше савлада физички захтевне улоге, какав је управо ова у „Балканској међи“.

– Дуго сам професионално тренирао џудо и то ми помаже када улоге захтевају од глумаца да су у кондицији и да изводе вратоломије. Наравно, имам и ја одређену границу, не бих скочио са солитера, али знам да паднем, а да се не повредим. У овом филму имам доста захтевних акционих сцена и борби. Пуцао сам из базуке и калашњикова, баш је било узбудљиво – објашњава звезда серије „Убице мог оца“ и филма „Јужни ветар“.

У Божјим рукама

Миодраг открива и да му Милош Биковић, с којим игра у овом остварењу, помаже да се пробије на руско тржиште.

– Биковић и ја смо најбољи пријатељи. Супер смо функционисали као глумачки тандем још на академији. Помаже ми да играм у филмовима у Русији, као и другим колегама из Србије. Да ли ћу у томе успети, не зависи само од мене, то је у Божјим рукама – истиче глумац.

Поред Миодрага и Биковића, у филму „Балканска међа“ редитеља Андреја Волгина од наших глумаца играју и Бојана Новаковић, Гојко Митић, Александар Срећковић Кубура, Милена Радуловић и Александар Радојичић. Уз њих су и руске филмске звезде Гоша Кученко, Равшана Куркова и Антон Пампушњиј.

Милош Биковић: Ово је филм о спречавању трећег светског рата!

Милош Биковић, који у „Балканској међи“ игра српског полицајца, истиче да је у филму приказано како је спречен трећи светски рат, а да нико у том тренутку за то није ни знао.

Фото: Информер ДН
Фото: Информер ДН

– То је моменат у историји када су руске десантске јединице заузеле аеродром „Слатина“. Тада се српска војска повукла са Космета, завршено је бомбардовање и безмало је могло да дође до трећег светског рата. Мало се зна о томе – казао је Милош и додао:

– Руси су ме позвали да глумим. Одмах сам се укључио као продуцент зато што сам схватио да је тема НАТО бомбардовања 1999. године српска. Такође, нисам желео да играм Руса у домаћем филму, већ Србина.


Саша Костић