Генерал Војске Републике Српске Ратко Младић у Хагу бије одлучујућу битку за свој живот. Његово здравље је из секунда у секунд све горе, а син Дарко Младић апелује да се Ратку што пре омогући адекватна медицинска нега, коју у Хагу нема.

Бивши командант Војске Републике Српске који је првостепено осуђен за геноцид и злочине против човечности у БиХ, појавио се пред међународним судом у Хагу и поново пожалио на лоше здравствено стање.

Читајући унапред припремљењу изјаву, Младић је током расправе о стању у поступку, рекао да му „здравствено стање не дозвољава да иде на терапије, које га умарају, а не лече га“.

– Пуно времена проводим у кревету, у боловима – рекао је Младић који није поновио детаље о својој болести и лошој храни у судском притвору, што је изложио на прошлој статусној конференцији.

Син Ратка Младића Дарко каже да је стање његовог оца јако критично и да је он сваким даном све горе.

– Његово стање се погоршава и сваки дан је све горе и горе. Чујем се с њим скоро сваки дан, за викенд сам био код њега. Исто је, симптоми су исти. Нема ништа да иде на боље – рекао нам је Дарко.

На питање шта кажу лекари и јесу ли прегледали Ратка, он одговара:

– Сад смо добили нове медицинске извештаје које анализирамо и који су лоши, али Хаг и даље то не признаје. Не знам шта треба да се деси па да се уразуме. Да умре? Дали су нам снимак главе на коме се јасно види проширење оштећења мозга. Он адекватно лечење и даље не добија, иако су још пре три године лекари упозоравали да ће се стање погоршати уколико не буде адекватно збринут. Он је сада на граници, а питање је дана када ће његово лоше стање постати очигледно свима.

Подсетимо, Младића (77) Хашки трибунал је првостепеном пресудом осудио на доживотни затвор због геноцида у Сребренци прогона Муслимана и Хрвата широм БиХ; терорисања становништва Сарајева дуготрајним гранатирањем и снајперисањем, због узимања припадника Унпрофора за таоце, 1992-95.

Младић је на ту пресуду уложио жалбу, али је то учинило и хашко тужилаштво, тражећи да он буде проглашен кривим и за геноцид у још шест босанских општина.

Првостепеном пресудом, Младић је био ослобођен кривице по тој тачки оптужнице.