Након оставки, одлазака из странке и формирања нових клубова, посланичка група Доста је било (ДЈБ) и формално је престала да постоји у српском парламенту.

Последњи ударац пред распад задао је посланик и некада потпредседник покрета ДЈБ Душан Павловић, који је пре неколико дана напустио посланички клуб, и тако повукао ногу да још четири посланика за њим учине то исто.

На овај начин се ДЈБ и буквално разбио на комаде.

Пукла тиква

Како сада ствари стоје, оснивач Покрета ДЈБ и њен доскорашњи лидер Саша Радуловић више нема ни свој Покрет, а ни посланичку групу чији је шеф био, јер осим њега и још једне посланице, практично више нико није у ДЈБ.

Тачније, од укупно 16 мандата, колико је овај Покрет освојио на последњим парламентарним изборима 2016. године, а након одлазака и оставки, ДЈБ правно-формално у скупштини више не постоји јер нема минимум од пет посланика, како би могао да има посланичку групу.

– Душан Павловић је већ дуже време пасиван због неслагања са политиком ДЈБ око Косова и Метохије. Његов став је да тренутној власти треба препустити да неометано „заврши Косово“ – наведено је у саопштењу ДЈБ од пре неколико дана, где је објашњен један од последњих одлазака.

Додато је и да је Павловић обавестио Покрет да напушта чланство, као и страначки живот уопште, али да ће остати посланик у Скупштини до уставних промена.

Тако је некадашњи лидер ДЈБ Саша Радуловић остао без свог блиског сарадника, али не само без њега јер је за Павловићем из Покрета изашло још четворо посланика: актуелни председник ДЈБ Бранислав Михајловић, као и посланици Јасмина Николић, Ратко Јанков и Ана Стевановић.

Међутим, разлози нису само, како је Покрет саопштио, решавање статуса Косова, већ и неке друге ствари, које су изашле ових дана на видело, попут иницијативе за смену тренутног председника ДЈБ Бранислава Михајловића.

– Услед противстатутарне иницијативе за смену актуелног председника ДЈБ, као и због нарушених вредности и принципа унутар покрета, иступам из чланства у ДЈБ, и подносим оставку на све страначке функције – написала је на свом Твитер налогу сада већ бивша посланица Покрета Ана Стевановић.

Овим поводом се огласио и сам Михајловић, који је Радуловића назвао „опасним преварантом“.

– Док сам још председник ДЈБ, желим да оставим истину о тој политичкој организацији која је од самог почетка у рукама опасних превараната с Сашом Радуловићем на челу. Жалим што моји напори за спас ДЈБ од тих шибицара нису успели – написао је Михаловић, такође на Твитеру.

Он, Стевановић, Павловић и још двоје посланика већ су формирали нову посланичку групу која се зове „Политика мора бити другачија“.

То ће бити други по реду посланички клуб који је настао из ДЈБ-а, јер су га пре извесног времена формирали сада већ бивши посланици овог Покрета, такође незадовољни стањем ствари у ДЈБ-у. То се десило након београдских избора, када су из чланства иступили некадашњи потпредседник Александар Стевановић, кога су следили Љупка Михајловска, Татјана Мацура, Владимир Ђурић и Ненад Божић. И они су се организовали и направили нову посланичку групу под називом „Слободни посланици“.

Све ово десило за само седам-осам месеци, мада је то само кулминација незадовољства унутар странке која је, бар како се иницијало пре неколико година учинило многима, представљала нешто ново и другачије на политичкој сцени.

Свему овоме треба додати и ситуацију да још након избора 2016. године ДЈБ напуштају најпре три посланика која настављају да делују самостално у парламенту, а сада се то наставило са читавим групама.

„Спала књига на два слова“ – у најкраћем би могао да гласи епилог ових страначких растанака, ако се узме у обзир да се ДЈБ-ом данас могу назвати само Саша Радуловић и актуелна потпредседница Покрета и посланица Бранка Стаменковић, која као да не види овај „распад уживо“ коме јавност присуствује.

– Од свог настајања, ДЈБ трпи ударе једном до два пута годишње, с намером да се потпуно затре. И ДЈБ увек преживи, опорави се и крене поново да расте – до новог организованог удара. Никаква пропаст ДЈБ није на помолу. Ја сам у овоме до последње капи крви, и нисам једина – написала је она.

Шта ради Радуловић?!

А шта за то време ради оснивач Покрета Саша Радуловић? Углавном твитује и ретвитује, а на моменте и објашњава ону строфу чувене песме ЕКВ-а „И кад је готово за мене, знај тек тад је почело“.

– Кад се толико људи оволико упињу да вам кажу да је готово, то је сигуран знак да није. Јер што би се бавили вама да јесте 🙂 Џаба вам. Не одустајемо – написао је Радуловић.

„Џаба вам, не одустајемо“ је, чини се, нека нова Радуловићева мантра коју ови дана често понавља.

– Каква животна школа 🙁 Непроцењиво. О људима, издаји, мотивима, лажи, овцама, Србији и интелектуалцима, лојалности, власти, удби, вери и вечери, новцима, позицијама, поштењу, части, интегритету … књига да се пише, сапуница сними. Џаба вам. Не одустајемо 🙂 – био је један од његових коментара.


Клачар: Од ДЈБ неће остати ништа

Недемократичност у одлучивању, коалиција са Дверима, Радуловићева неспремност на одговорност и заокрет ка евроскептицизму и популизму могли би да буду разлози овог ружног разлаза дојучерашњих сабораца, сматра извршни директор Цесида Бојан Клачар.

– Ради се о једној, чак бих рекао, претерано урбаној динамици пропадања једне политичке организације, а да разлог није престанак њеног постојања, већ све друго. Бојим се да после свих ових потреса од ДЈБ неће остати ништа, јер овакав суноврат нисмо скорије имали на полкитичкој сцени – прича Клачар.