Покрет Муслиманско братство саопштило је вечерас да је смрт бившег египатског председника Мухамеда Морсија (67), који је преминуо од срчаног удара током суђења за наводну шпијунажу, заправо „убиство“ првог демократски изабраног председника Египта.

Из тог покрета Египћани су позвали да се масовно окупе на сахрани Морсија.

У саопштењу објављеном на сајту тог Покрета, Братство је позвало народ да се окупља испред амбасада Египта широм света, преноси Ројтерс.

Египатско Министарство унутрашњих послова прогласило је алармантну ситуацију у земљи након смрти Морсија и ангажовало хиљаде додатних снага безбедности након вести о његовој смрти, преноси агенција Анадолија.

Државне власти су такође у оквиру предузетих мера позвале официре и полицајце који су били на одмору, а предузете су и посебне мере предострожности у државним и приватним установама, црквама и хотелима.

Такође, одобрен је и план „Ц“ којим се омогућава покретање операције против терористичких структура.

„Амнести интернешнел“ покренуо истрагу

Међународна организација за заштиту људских права „Амнести интернешнел“ затражила је данас од египатских власти да покрену истрагу о смрти бившег предсједника Мохамеда Морсија, који је изненада преминуо у 67. години након што се онесвијестио пред судом у Каиру.

„Позивамо египатске власти да поведу непристрасну, темељну и транспарентну истрагу о околностима Морсијеве смрти, укључујући његов боравак у самици и изолацију од спољног свијета“, наводи се у саопштењу „Амнести интернешнела“.

У саопштењу се, такође, тражи покретање истраге о медицинској њези коју је Морси добијао и да пронађу одговорни за евентуално лоше поступање.

Према наводима египатске државне телевизије, Морси се онесвијестио током судског процеса и убрзо је преминуо.

Мурси је са власти свргнут 2013. године након масовних демонстрација против његове власти.

Он је у затвору служио седмогодишњу затворску казну због фалсификовања пријаве за кандидатуру на предсједничким изборима 2012. године.

Leave a Reply