Срби, изгледа, поново служе за подсмех у Холивуду – бар ако је судећи према хорор комедији „Santa Clarita Diet“ са Дру Баримор и Тимотијем Олифантом у главним улогама.

Фото: Printscreen
Фото: Printscreen

Кренула је са емитовањем и трећа сезона ове Нетфликсове серије, у којој вирус из Србије претвара људе у зомбије. У прошлој сезони је више пута помињано да Срби не знају ништа осим да играју тенис, а сада Горан Вишњић (глуми генерала Анту Готовину у филму „Генерал“, оп. аут.) игра српског пуковника Добривоја Попловића, који у једној сцени мучи човека и прети његовој породици.

Фото: Printscreen
Фото: Printscreen

Аутори су се потрудили да се у серији чује наш језик.

– Где се у три пи*ке материне налази та Санта Кларита – реплика је коју изговара славни холивудски глумац, што је поделио и преко Инстаграма.

У Нетфликсовој серији, подсетимо, главна јунакиња Шила Хамонд (коју глуми Бариморова) зарази се непознатим вирусом који је претвори у зомбија жељног људског меса. Да би јој помогао, њен супруг Џоел (Олифант), осим што јој неуспешно асистира у убијању људи и касапљењу мртвих, покушава да открије порекло вируса и врати јој људскост. Међутим, једини траг који има је српска књига из 16. века, па се баца у потрагу за Србином који би могао да му објасни шта се дешава. Кад на вратима школе своје ћерке види српску заставу, открива да је директор Новак пореклом Србин, а онда упознаје и његову баку (зову је „Тхе Бака“), која му преводи текст из књиге. „Човек једе човека да преживи“, пише у књизи, као и „Без лека човек ће умрети“ и „Ако попијеш ово, бићеш спасен“.

Фото: Youtube printscreen
Фото: Youtube printscreen

Глумац Александар Филимоновић, који гради успешну каријеру у Холивуду и недавно је снимио и филм за Нетфликс, одбија улоге које негативно представљају Србе.

– У Америци већина људи није ни свесна шта се заиста дешава у свету, најхрабрији упорно истражују и питају, остали живе у мехуру. У Холивуду имам мање посла зато што одбијам улоге које садрже било какву политичку пропаганду, али исто тако ме честити људи и уметници више поштују. Другачије не умем и не желим, нисам тако васпитан – каже глумац.

Фото: Printscreen
Фото: Printscreen

Редитељ Ђорђе Кадијевић каже да само Американци могу да смисле овакав заплет.

– У свету и даље мисле да су Срби сотоне, праве од нас терористе и монструме. Само амерички медиокритети могу да смисле такав сиже. Срби служе за подсмех. Прво су се згражавали над нама, а сада почињу да се смеју. Ружно и неукусно. Они се не би усудили да ураде нешто слично Немачкој, чак ни Хрватској, која је под заштитом ЕУ. Тамо би могли да нађу боље примере – наглашава Кадијевић.

Аутори серије „Santa Clarita Diet“ очигледно су и сами увидели да су претерали у пљувању по Србима, па је крај треће сезоне помало неочекиван. Главни јунак Џоел постаје српски витез како би сачувао своју жену. Пуковник Добривоје Попловић је на супротној страни.


Ко је Горан Вишњић: Веза с Мадоном и улога у серији „ER“

Горан Вишњић је рођен 9. септембра 1972. године у Шибенику. Славу у Холивуду донела му је улога у серији „ER“ (Ургентни центар). Био је манекен у два Мадонина спота – за песме „Ray of Light“ и „The Power of Good-Bye“, а шушкало се да је и у вези с певачицом.


Љубомир Раданов

Оставите Коментар