Стојан Целишчак из Лепавине код Костајнице у знак протеста извршио самоубиство на дан кад је фолк певач наступао у његовом родном селу.

Ветеран хрватског домовинског рата Стојан Целишчак (1970) полио се бензином, а потом запалио у знак протеста јер је Бора Дрљача имао концерт у његовом родном месту Лепавина, надомак Костајнице.

Овај инцидент одиграо се 2005. наочиглед неколико стотина људи, како српске, тако и хрватске националности, који су дошли у то место, где се одржавао вашар за Велику Госпојину. Целишчак се, према изјавама очевидаца, током дана возио у свом аутомобилу носећи слику Анте Готовине (бившег генерала војске Хрватске којем је суђено за ратне злочине у Хагу, али је ослобођен), као и заставу своје земље.

Полицајци су га зауставили и замолили да то не ради јер провоцира окупљене грађане, а Стојан је тада почео да виче и да се свађа с њим, после чега се полио бензином и запалио.

Бора Дрљача је за Курир испричао да му није било нимало пријатно кад се догодио тај инцидент, али да је његов концерт и поред тога протекао мирно.

Нисам био присутан кад се тај човек запалио, али су ми људи причали шта се десило. То је стварно трагедија. Говорио је: „Целог живота борим се против Срба, а они се сад окупљају у мом селу и још им пева Бора Дрљача.“ Није могао то да поднесе. Онда је узео бензин и запалио се у ауту. Полиција је почела да гаси ватру да не изгори скроз. Не знам ни шта је после било с тим несрећним човеком. Не разумем ту количину мржње према Србима, али нису сви Хрвати такви, далеко од тога – каже певач и додаје да често наступа у суседној земљи, где има доста пријатеља.

То је био једини инцидент који има везе са мном, никад после тога ништа ружно ми се није десило. Ево, скоро сам певао у Хрватској пред више од хиљаду људи, а командир полиције ми је рекао да су барем половина публике били Хрвати. Воле они моју музику и ја зато радо идем тамо да певам – изјавио је Дрљача.

Стојан Целишчак је после инцидента превезен у загребачку Трауматолошку клинику због вишеструких повреда, углавном опекотина трећег степена. Медији су тада објавили да је годинама лечен од посттрауматског стресног поремећаја, изазваног учешћем у ратним дејствима. Преминуо је у најстрашнијим мукама после 14 дана у 35. години. Био је ожењен, отац двоје малолетне деце.

Оставите Коментар